Η συζήτηση για τα ηλεκτρικά έναντι των θερμικών αυτοκινήτων δεν περιορίζεται πλέον στην απόδοση ή τις εκπομπές ρύπων, καθώς η αξιοπιστία μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο. Μια μελέτη της Γερμανικής Λέσχης Αυτοκινήτου (ADAC), της μεγαλύτερης οδικής βοήθειας στην Ευρώπη, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες, δείχνοντας πως τα ηλεκτρικά οχήματα φαίνεται να κερδίζουν έδαφος και σε αυτόν τον τομέα.

Οι τεχνικοί της ADAC, ανταποκρίθηκαν σε περισσότερες από 3,6 εκατομμύρια κλήσεις για βλάβες μέσα στο 2024. Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, προκύπτει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρουσίασαν σημαντικά λιγότερα περιστατικά από τα αντίστοιχα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Για πρώτη φορά φέτος, η ADAC δήλωσε ότι διαθέτει επαρκή δεδομένα ώστε να εκτιμήσει με αξιοπιστία την αντοχή και τη συχνότητα βλαβών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η εικόνα φαίνεται πως είναι ξεκάθαρη: τα EV είναι πιο αξιόπιστα.

Συγκεκριμένα, για οχήματα που ταξινομήθηκαν μεταξύ των ετών 2020 και 2022, τα ηλεκτρικά κατέγραψαν μόλις 4,2 βλάβες ανά 1.000 οχήματα, ενώ τα αντίστοιχα θερμικά κατέγραψαν 10,4 βλάβες. Παρά το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις σε ηλεκτρικά οχήματα αυξήθηκαν αριθμητικά (σε απόλυτους αριθμούς έφτασαν τις 43.678 κλήσεις), αυτές αποτελούν μόλις το 1,2% του συνόλου.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται, σύμφωνα με την ADAC, στη γενικότερη άνοδο της κυκλοφορίας ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους, ενώ πλέον υπάρχουν και περισσότερα δεδομένα από οχήματα που έχουν αφήσει πίσω τους τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τόσο στα ηλεκτρικά όσο και στα θερμικά, η κύρια αιτία βλάβης ήταν κοινή: η μπαταρία 12V. Στα ηλεκτρικά οχήματα, αυτή ευθυνόταν για το 50% των βλαβών, ενώ στα θερμικά για το 45%.

Σε όλους σχεδόν τους άλλους τομείς, όπως το ηλεκτρικό σύστημα, η διαχείριση κινητήρα και ο φωτισμός, τα θερμικά οχήματα παρουσίασαν είτε περισσότερα, είτε ισάριθμα προβλήματα σε σχέση με τα ηλεκτρικά.

Ο μοναδικός τομέας όπου τα ηλεκτρικά εμφάνισαν περισσότερα προβλήματα ήταν τα ελαστικά. Αναλογικά, 1,3 περιστατικά ανά 1.000 οχήματα σχετίζονταν με προβλήματα στα ελαστικά των EV, έναντι 0,9 για τα θερμικά. Ωστόσο, η ADAC σημειώνει πως τα νεότερα ηλεκτρικά μοντέλα δεν φαίνεται να παρουσιάζουν την ίδια τάση.

Τα ηλεκτρικά οχήματα δεν διαθέτουν το πλήθος μηχανικών εξαρτημάτων που χαρακτηρίζουν τα θερμικά, δεν διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, δεν απαιτούν αλλαγές λαδιών ή συντήρηση σε περίπλοκα συστήματα μετάδοσης κίνησης. Αυτό σημαίνει λιγότερες πιθανότητες για μηχανικές αστοχίες.

Η ADAC παραδέχεται πάντως ότι είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, δεδομένου ότι τα περισσότερα ηλεκτρικά, κυκλοφορούν σχετικά λίγα χρόνια και δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα αποδίδουν μετά από μια δεκαετία χρήσης.

Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι τα EV εξελίσσονται ραγδαία και, πέρα από τις περιβαλλοντικές τους αρετές, μπορεί να αποτελέσουν και την πιο αξιόπιστη λύση για τις καθημερινές μετακινήσεις.

 

(Πηγή: Top Gear Greece)

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr