Η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα ξηρασίας στη νότια, ανατολική και κεντρική Ευρώπη.

Η Ιβηρική Χερσόνησος αντιμετωπίζει τις πιο κρίσιμες συνθήκες με αρκετές κόκκινες προειδοποιήσεις, αποτέλεσμα των εναλλασσόμενων περιόδων ξηρασίας και των έντονων βροχοπτώσεων του χειμώνα και της άνοιξης.

Το 2023, η Ισπανία έχει ήδη τη μεγαλύτερη έκταση που πλήττεται από ξηρασία, με 34.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ακολουθούμενη από την Πολωνία με 24.000 και τη Λιθουανία με 20.000.

Παράλληλα, πορτοκαλί προειδοποιήσεις υπάρχουν σε εκτάσεις της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Πολωνίας, της Λευκορωσίας, στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, καθώς και στην Ιρλανδία, τη Σκωτία και σε λίγα σημεία της Γερμανίας και της Γαλλίας.

 

Η Κύπρος αντιμετωπίζει κρίσιμη κατάσταση

Η αυξανόμενη χρήση των υδάτινων πόρων δεν προσφέρει ανακούφιση.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο Δείκτη Εκμετάλλευσης Νερού, η κατανάλωση γλυκού νερού έχει φτάσει στο υψηλό επίπεδο ρεκόρ του 5,8% των συνολικών διαθέσιμων πόρων. Τιμές άνω του 20% θεωρούνται γενικά ένδειξη λειψυδρίας.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει μακράν την πιο κρίσιμη κατάσταση, με 71% χρήση των πόρων γλυκού νερού, ακολουθούμενη από τη Μάλτα και τη Ρουμανία με 34% και 21% αντίστοιχα.

Η Λετονία, η Κροατία, η Σουηδία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο κατέγραψαν τιμές του δείκτη WEI+ κάτω από 1%, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν βρίσκονται σε συνθήκες υδατικής πίεσης.

 

Οι ένοχοι για την κατανάλωση νερού

Εξετάζοντας την τάση κατά τη δεκαετία 2012-2022, η Ιταλία ανέφερε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της χρήσης γλυκού νερού με αύξηση σχεδόν 7%, ακολουθούμενη από την Τουρκία με σχεδόν 6% και τη Μάλτα με 4%.

"Μέχρι τα μέσα του αιώνα, η συχνότητα και η ένταση των κυμάτων καύσωνα και της ξηρασίας αναμένεται να αυξηθούν στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης", αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

"Επομένως, είναι σημαντικό οι πρακτικές διαχείρισης της γης να προσαρμοστούν επαρκώς και έγκαιρα και οι στρατηγικές προσαρμογής της ΕΕ και των κρατών - μελών να εφαρμοστούν αποτελεσματικά".

 

«Τα λύματα δεν αποτελούν πρόβλημα»

Στην τελευταία τους συνάντηση, οι χώρες της Med9 - Γαλλία, Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία - έθεσαν επί τάπητος ιδέες για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, όπως έξυπνα συστήματα άρδευσης, τεχνολογίες προστασίας των καλλιεργειών, συστήματα διατήρησης του νερού, καθώς και γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Αλλά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θεωρεί ότι το κλειδί είναι η εντατικοποίηση της ανακύκλωσης των λυμάτων.

"Περισσότερο από το 80% των λυμάτων σπαταλιέται", δήλωσε η εμπειρογνώμονας της τράπεζας σε θέματα υδάτων Μαρία Διαμάντη.

"Τα λύματα δεν αποτελούν πρόβλημα. Είναι μια εξαιρετικά πολύτιμη πηγή νερού, θρεπτικών συστατικών και ενέργειας. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο τα επεξεργαζόμαστε και να καταστήσουμε την ανάκτηση των πόρων των υγρών αποβλήτων προτεραιότητα".

 

(Πηγή: Euronews)

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr