από το μηδέν, από τους Κινέζους ιδιοκτήτες του. Ο Jonathan Reynolds δήλωσε ότι ο όμιλος Jingye Group, ο οποίος κατέχει τη British Steel από το 2020, δεν διαπραγματεύτηκε «με καλή πίστη» με την κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες σχετικά με το μέλλον των ζημιογόνων χαλυβουργείων στο Scunthorpe της βόρειας Αγγλίας, αναφέρει το Associated Press.
Ο Reynolds δήλωσε ότι την Πέμπτη κατέστη σαφές ότι η Jingye δεν θα δεχόταν καμία οικονομική προσφορά από την κυβέρνηση και ότι η πρόθεση της εταιρείας ήταν να κλείσει τις υψικαμίνους «ό,τι κι αν γίνει», διατηρώντας παράλληλα τις πιο κερδοφόρες λειτουργίες της χαλυβουργίας και προμηθεύοντάς τις από την Κίνα.
Σε συνέντευξή του στο Sky News την Κυριακή, αρνήθηκε να κατηγορήσει την εταιρεία για σκόπιμο σαμποτάζ της επιχείρησης κατ' εντολή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά αποδέχθηκε ότι υπάρχει πλέον ένας «υψηλός φραγμός εμπιστοσύνης» για την έλευση κινεζικών επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Προσωπικά δεν θα έφερνα μια κινεζική εταιρεία στον τομέα του χάλυβα μας», δήλωσε. «Νομίζω ότι ο χάλυβας είναι ένας πολύ ευαίσθητος τομέας».
Ο πρωθυπουργός Keir Starmer έφερε το Σάββατο στο Κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί κυρίως στο να εμποδίσει την Jingye να κλείσει τους δύο υψικαμίνους. Το νομοσχέδιο, το οποίο είναι πλέον νόμος του κράτους, δίνει στον Reynolds την εξουσία να κατευθύνει το διοικητικό συμβούλιο και το εργατικό δυναμικό της British Steel, να διασφαλίζει ότι οι 3.000 εργαζόμενοί της πληρώνονται και να παραγγέλνει τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της λειτουργίας των υψικαμίνων.
Η βρετανική κυβέρνηση βρισκόταν υπό πίεση μετά την πρόσφατη απόφαση της Jingye να ακυρώσει τις παραγγελίες για τα σφαιρίδια σιδήρου που χρησιμοποιούνται στους υψικαμίνους. Χωρίς αυτά και άλλες πρώτες ύλες, όπως ο άνθρακας κοκκοποίησης, οι κλίβανοι θα έπρεπε πιθανότατα να κλείσουν οριστικά, ενδεχομένως εντός ημερών, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό να επανεκκινήσουν όταν κρυώσουν.
Αυτό θα σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν η παγκόσμια ατμομηχανή της χαλυβουργίας, θα ήταν η μόνη χώρα της Ομάδας των Επτά βιομηχανικών χωρών χωρίς την ικανότητα να παράγει το δικό της χάλυβα από το μηδέν και όχι από ανακυκλωμένα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούν πιο πράσινους κλιβάνους ηλεκτρικού τόξου αντί για υψικαμίνους.
Οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες για βιομηχανίες όπως οι κατασκευές, η άμυνα και ο σιδηρόδρομος και θα καθιστούσαν τη χώρα εξαρτημένη από ξένες πηγές για τον λεγόμενο παρθένο χάλυβα, μια ευπάθεια που οι βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων αποδοκίμασαν.
Σε ξεχωριστή συνέντευξη στο BBC, ο Reynolds αρνήθηκε να δώσει πλήρη εγγύηση ότι η British Steel θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει εγκαίρως αρκετές πρώτες ύλες για να συνεχίσει να λειτουργεί τους υψικαμίνους.
«Αν δεν είχαμε ενεργήσει, οι υψικαμίνοι θα είχαν παγώσει, η παραγωγή χάλυβα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρωτογενής παραγωγή χάλυβα, θα είχε χαθεί», είπε. «Έτσι, δώσαμε στον εαυτό μας την ευκαιρία, έχουμε τον έλεγχο του χώρου, οι υπάλληλοί μας βρίσκονται στο χώρο αυτή τη στιγμή για να μας δώσουν την ευκαιρία να το κάνουμε αυτό».