πάνω από 8% από τις 2 Απριλίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε από τον Κήπο των Ρόδων την περίφημη λίστα των ανταποδοτικών δασμών. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, δε, είναι πως η οξεία πτωτική τάση ελάχιστα ανακόπηκε μετά την αναδίπλωση του Αμερικανού προέδρου και το πάγωμα των δασμών για 90 ημέρες.
«Η κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων είναι ένα σημάδι ότι έχουμε ήδη μια παγκόσμια ύφεση σε εξέλιξη», λέει στο CNBC ο Μάρκο Πάπιτς, αναλυτής μακροοικονομίας και γεωπολιτικής στην BCA Research.
Η βασική αιτία αυτής της πτώσης των τιμών είναι η οξεία κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής εμπορευμάτων στον κόσμο και οι θηριώδεις δασμοί γενούν φόβους για καταλυτικό πλήγμα στη ζήτηση.
Από όλα τα εμπορεύματα που μετρά ο S&P GSCI, οι τιμές της ενέργειας έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση από τις 2 Απριλίου με βουτιά 12%. Τα βιομηχανικά μέταλλα ακολουθούν με τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 9%, ενώ τα αγροτικά εμπορεύματα είναι στην τρίτη θέση με απώλειες 5,2%.
Το πετρέλαιο
Ειδικά σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, η πίεση είναι διπλή, καθώς το σοκ των δασμών συνέπεσε με την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει κανονικά στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής του τους επόμενους μήνες. Σ’ αυτό το σκηνικό, η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου έως το τέλος του έτους: Δίνει πλέον την τιμή του μπρεντ στα 62 δολάρια και του αμερικανικού αργού στα 58 δολάρια.
Οι εκτιμήσεις για περαιτέρω πτώση των τιμών των εμπορευμάτων αποτελούν βασικό κριτήριο στο μπαράζ των τελευταίων προβλέψεων για ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Η JP Morgan αναμένει πλέον ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος, ενώ η ING επισημαίνει ότι «η πτωτική πορεία που βλέπουμε στις τιμές του αργού μετά τις 2 Απριλίου δείχνει πως η αγορά τιμολογεί αυξημένες πιθανότητες ύφεσης». Σύμφωνα επίσης με την Fitch Solutions, οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ ξεπερνούν πια το 50%.
Ισχυρές παραμένουν οι πιέσεις και στα βιομηχανικά μέταλλα, καθώς σκληραίνει το μπρα ντε φερ μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Ο χαλκός, ο οποίος θεωρείται καθοριστικός δείκτης της οικονομικής ευρωστίας, έχει σημειώσει πτώση πάνω από 16% από τις 2 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Fact Set.
«Με την οικονομία των ΗΠΑ να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και με την Κίνα σε στασιμότητα, η ζήτηση για χαλκό και άλλα βιομηχανικά μέταλλα πιθανότατα θα μειωθεί», λέει η Έβα Μάντεϊ, αναλύτρια εμπορευμάτων στην ING.
Ο χαλκός
Στην ίδια κατεύθυνση και η Goldman Sachs, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την τιμή του χαλκού, βλέποντας πλεόνασμα στην προσφορά του μετάλλου ειδικά στην περίπτωση ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.
«Αναμένουμε πλήγμα στη ζήτηση από τις ΗΠΑ, καθώς και χαμηλότερη βάση ζήτησης για την Κίνα», αναφέρει στην τελευταία ανάλυσή της η επενδυτική τράπεζα. Σε περίπτωση ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, η Goldman Sachs θεωρεί ότι οι τιμές του χαλκού είναι πιθανό να πέσουν ακόμη πιο κάτω από τα ιστορικά χαμηλά που είχαν καταγράψει τόσο στον εμπορικό πόλεμο της πρώτης θητείας Τραμπ όσο και στην κρίση της πανδημίας, ήτοι τα 6.500 και τα 5.900 δολάρια ο τόνος αντίστοιχα.
*Από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ