τη δημιουργία μιας «έξυπνης πόλης», η διαχείριση της οποίας θα γίνεται με επαυξημένη τεχνητή νοημοσύνη, η οποία παράλληλα θα είναι φιλική για την τεχνολογική έρευνα και ανάπτυξη αλλά και τις επενδύσεις μέσω ειδικού ρυθμιστικού πλαισίου.
Ανάμεσα στους επενδυτές της Praxis είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, η Apollo Projects του CEO της OpenAI, Σαμ Αλτμαν, η Pronomos Capital που είναι ένα venture fund με την υποστήριξη του Peter Thiel, οι εταιρείες venture capital Bedrock, Paradigm, Winklevoss Capital και Day One Ventures και η εταιρεία κρυπτονομισμάτων GEM Digital.
Η Αθήνα δεν είναι η μόνη υποψήφια πόλη που βρίσκεται στη λίστα των επενδυτών καθώς σε αυτήν περιλαμβάνονται η Ρώμη, το Νουούκ στη Γροιλανδία, το Μπουένος Αϊρες, το Οκλαντ, το Μαρακές, το Τόκιο, το Κίεβο και η πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας. Επικεφαλής του επενδυτικού σχήματος είναι ο 29χρονος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Praxis, Ντράιντεν Μπράουν, ο οποίος σύμφωνα με το Bloomberg έχει ήδη συγκεντρώσει 500 εκατ. δολάρια από επενδυτές και βρίσκεται στην αναζήτηση τοποθεσίας για την πόλη.
Ωστόσο θα δυσκολευτεί να βρει τις παραμέτρους που επιζητεί στην Αθήνα και τη Ρώμη: αναζητάει έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου δηλαδή, για παράδειγμα, όσο η συνολική επιφάνεια της Αίγινας, αλλά και υπαγωγή των νεοφυών και άλλων επιχειρήσεων που θα αναπτυχθούν εκεί όπως και των κατοίκων, σε ειδικό φορολογικό καθεστώς χαμηλών συντελεστών. Οχι μόνο δεν υπάρχουν τέτοιες ελεύθερες εκτάσεις κοντά στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και η συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη καθιστά αδύνατη τη θεσμοθέτηση ενός τέτοιου ειδικού ρυθμιστικού φορολογικού πλαισίου, αναφέρουν στην «Καθημερινή» κύκλοι της αγοράς.
Το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς αναζητείται έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου όσο η συνολική επιφάνεια της Αίγινας.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Ντράιντεν Μπράουν, μόλις επιλεχθεί η τοποθεσία και εξασφαλιστεί η υποστήριξη της χώρας υποδοχής, η Praxis θα αποστείλει μια μικρή αντιπροσωπεία υποστηρικτών της για να μετακομίσει σε 250 έως 1.000 σπίτια. Τελικά, θα αναπτυχθεί μια μεγαλύτερη πόλη, βασισμένη σε σχέδιο του αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid Architects. Η Praxis αναφέρει ότι περισσότερα από 87.000 άτομα έχουν κάνει αίτηση για να γίνουν πολίτες συμπληρώνοντας μια σύντομη ηλεκτρονική φόρμα που ζητεί τα προφίλ τους στο LinkedIn και στο Instagram.
Η Praxis είναι κατά το Bloomberg μέρος ενός κινήματος που προωθεί την ιδέα του «network state» («κράτους-δικτύου»), ενός όρου που επινοήθηκε από τον επενδυτή Μπαλάγι Σρινιβάσαν. Σύμφωνα με το δικό του όραμα, ιδεολογικά ευθυγραμμισμένες ομάδες θα μπορούσαν να εξελιχθούν και να ζουν σε δικές τους, αυτοδιοικούμενες περιοχές. Πρόκειται για μια τεχνολογική παραλλαγή των ειδικών οικονομικών ζωνών. Η ιδέα αυτή έχει γίνει δημοφιλής μεταξύ των επιχειρηματιών της τεχνολογίας, οι οποίοι επιδιώκουν να «απελευθερωθούν» από ρυθμιστικά και φορολογικά καθεστώτα που είναι κατά τη γνώμη τους επαχθή.
«Σκοπός μας είναι να αποκαταστήσουμε τον δυτικό πολιτισμό και να επιδιώξουμε την τελική μας μοίρα, της ζωής ανάμεσα στα αστέρια», αναφέρει η ιστοσελίδα της Praxis, ενώ το προωθητικό υλικό της είναι γεμάτο με αναφορές στον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό.
Ο Μπράουν υπήρξε μαθητευόμενος στο hedge fund του Μπιλ Ακμαν, Pershing Square, και σύμφωνα με το Bloomberg βασίζεται σε ένα δίκτυο υπουργών, επιχειρηματιών και developers ακινήτων για να κλείσει συναντήσεις κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στις υποψήφιες πόλεις που θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου.
(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)