Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ κατέστησε χθες σαφές ότι η χώρα του θεωρεί ανεπαρκείς τις προτάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την αντιπυραυλική ασπίδα και των έλεγχο των στρατηγικών όπλων. Μετά από συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ο Λαβρώφ εξέφρασε την ανησυχία του για τα σχέδια των ΗΠΑ «να τοποθετηθούν μη πυρηνικές κεφαλές σε στρατηγικούς πυραύλους».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ κατέστησε χθες σαφές ότι η χώρα του θεωρεί ανεπαρκείς τις προτάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την αντιπυραυλική ασπίδα και των έλεγχο των στρατηγικών όπλων.

Μετά από συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ο Λαβρώφ εξέφρασε την ανησυχία του για τα σχέδια των ΗΠΑ «να τοποθετηθούν μη πυρηνικές κεφαλές σε στρατηγικούς πυραύλους».

Παραλλήλως, όμως, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι έως το τέλος του έτους θα σημειωθή πρόοδος, ώστε να γίνη δυνατή μια επανάληψις των ρωσο-αμερικανικών διαβουλεύσεων. Επί πλέον ο Ρώσος υπουργός ευχήθηκε να αποκατασταθή η ρωσο-αμερικανική συνεργασία και σε εκείνους τους τομείς, που «πάγωσαν» μετά την θερινή σύγκρουση στην Νότιο Οσσετία και επεσήμανε ότι «είναι αναγκαίο να διασφαλισθή η συνέχεια στις σχέσεις με τις ΗΠΑ υπό το πρίσμα της αλλαγής ηγεσίας στην Ουάσιγκτων».

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Σταίητ Ντηπάρτμεντ Σον ΜακΚόρμακ χαρακτήρισε «καλή και παραγωγική» την συνάντηση, κατά την οποία, όπως είπε «οι δύο υπουργοί συζήτησαν ένα ευρύ πεδίο θεμάτων στο πλαίσιο της διακηρύξεως του Σότσι», που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο της συναντήσεως των Προέδρων των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπούς και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Καταλήγοντας επισήμανε ότι αναδείχθηκαν διαφορές των δύο χωρών σε διάφορα θέματα αλλά φωτίσθηκαν και τομείς στους οποίους Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν να συνεργασθούν.

Σημειώνεται επίσης, πως ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό διευκρίνισε στο πρακτορείο «Ιντερφάξ» ότι «εάν οι ΗΠΑ δεν αναπτύξουν το σύστημα αντιπυραυλικής αμύνης, τότε χάνεται η αναγκαιότης να ληφθούν προληπτικά μέτρα από ρωσικής πλευράς», οπότε δεν θα τοποθετηθούν οι πύραυλοι «Ισκαντέρ» στο Καλίνινγκραντ. Εξέφρασε δε την γνώμη ότι δεν θα δυσκολευθούν οι εργασίες της Συνόδου ΕΕ - Ρωσίας στην Νίκαια.

Η συνάντησις Λαβφώφ-Ράις έγινε στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μετείχαν σε σύνοδο του «Κουαρτέτου» για την Μέση Ανατολή.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 10/11/2008)