H εμπνευσμένη απόφαση του αμερικανικού λαού να εκλέξει τον Μπαράκ Ομπάμα ως τον 44ο πρόεδρο των ΗΠΑ θέτει τις βάσεις για μία ακόμη γενναία απόφαση που πρέπει να λάβουμε τον ερχόμενο Ιανουάριο, για να επισπεύσουμε τη διάσωση του ανθρώπινου πολιτισμού από την άμεση απειλή της κλιματικής αλλαγής. Μετά 20 χρόνια ενδελεχούς μελέτης, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, καταλήγει ότι τα στοιχεία είναι αδιάψευστα.

H εμπνευσμένη απόφαση του αμερικανικού λαού να εκλέξει τον Μπαράκ Ομπάμα ως τον 44ο πρόεδρο των ΗΠΑ θέτει τις βάσεις για μία ακόμη γενναία απόφαση που πρέπει να λάβουμε τον ερχόμενο Ιανουάριο, για να επισπεύσουμε τη διάσωση του ανθρώπινου πολιτισμού από την άμεση απειλή της κλιματικής αλλαγής. Μετά 20 χρόνια ενδελεχούς μελέτης, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, καταλήγει ότι τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Οσοι μπαίνετε ακόμη στον πειρασμό να απορρίψετε τις ανησυχητικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων ανά τον κόσμο και όσοι δηλώνετε ακόμη κατάπληκτοι για την ύπαρξη της συγκεκριμένης απειλής, παρακαλώ ξυπνήστε. Θα πρέπει να αναγνωρίσετε την αλήθεια για χάρη των παιδιών και των εγγονιών σας προτού να είναι πολύ αργά. Τα καλά νέα τώρα: τα τολμηρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, είναι ακριβώς τα ίδια που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η οικονομική και ενεργειακή κρίση.

Ιδού λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε, στο πλαίσιο μίας πρότασης πέντε σημείων, για να βοηθήσουμε την Αμερική, ώστε σε 10 χρόνια να παράγει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πηγές που δεν περιέχουν άνθρακα.

Πρώτον, ο νέος πρόεδρος και το νέο Κογκρέσο θα πρέπει να δώσουν ευρείας κλίμακας κίνητρα για την κατασκευή εργοστασίων ηλιακής ενέργειας, στις ερήμους των νοτιοδυτικών πολιτειών, και αιολικών πάρκων. Δεύτερον, θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα έξυπνο εθνικό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, τα οποία θα λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα οποία θα κινούνται από τις αγροτικές προς τις αστικές περιοχές. Το κόστος κατασκευής αυτού του δικτύου -400 δισ. δολάρια σε 10 χρόνια- ωχριά, αν συγκριθεί με τις απώλειες των αμερικανικών επιχειρήσεων ύψους 120 δισ. δολαρίων, οι οποίες οφείλονται σε ατέλειες του σημερινού απηρχαιωμένου δικτύου. Τρίτον, θα πρέπει να ενισχύσουμε τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ώστε να κατασκευάζουν ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Σε συνδυασμό με το νέο δίκτυο μέσων μεταφοράς, ένας στόλος ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων σε εθνικό επίπεδο θα συμβάλλει στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος. Τέταρτον, θα πρέπει να συντονίσουμε, σε εθνικό επίπεδο, τις προσπάθειές μας, ώστε να εξασφαλίσουμε στα κτίρια καλύτερη μόνωση, καθώς και αερισμό και φωτισμό με τρόπους που θα εξοικονομούμε ενέργεια.

Πέμπτον, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ηγηθούν της παγκόσμιας προσπάθειας, ώστε τον επόμενο χρόνο στην Κοπεγχάγη να αντικατασταθεί η Συνθήκη του Κιότο, με μία πιο αποτελεσματική συνθήκη, αναφορικά με τις εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα ενισχύει τις χώρες που θα την υπογράψουν να επενδύουν σε αποτελεσματικούς τρόπους, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Προφανώς, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε τη δημιουργία μίας συνθήκης, ώστε να προστατεύσουμε το μέλλον μας, είναι να ξαναγίνουν οι ΗΠΑ η χώρα με την ηθική και πολιτική εξουσία που θα ηγηθεί του κόσμου, προς την κατεύθυνση μίας λύσης.


(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/The International Herald Tribune, 11/11/2008)