Γράφει λ. χ. ο Ματθαίος ότι μετά θάνατον του Θεανθρώπου και Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού (ΚΗΙΧ), «οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι μαζεύτηκαν («συνήχθησαν») στο πραιτόριο του Πιλάτου και του ’παν : «θυμηθήκαμε πως εκείνος πλάνος (δηλ. ο… ΚΗΙΧ) είχε προβλέψει ότι μετά τρείς ημέρες θα αναστηθή («εγείρεται»). Δώσε εντολή να σφραγισθή ο τάφος μήπως οι μαθητές του «κλέψωσιν αυτόν», πουν στον λαόν ότι ηγέρθη από τους νεκρούς και θα είναι τότε «η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης» .Ο Πιλάτος απάντησε έχετε ομάδα φρουρών («κουστωδίαν») τραβάτε κι ασφαλίσατε τον τάφον από μόνοι σας»(*).
Νωρίτερα , ο Πιλάτος είχε ρωτήσει τον Ιησού «ισχυρίζεσαι ότι είσαι ο βασιλεύς των Ιουδαίων;» Κι αυτός απάντησε «Συ λέγεις»!
Στο «κατά Μάρκον» ευαγγέλιο αναφέρεται το επεισόδιο στη οικία του Σίμωνος όπου μία γυναίκα έσπασε ένα αλάβαστρο γεμάτο μύρα και έλουσε μ’ αυτά την κεφαλή του Ιησού.Οι παριστάμενοι διαμαρτυρήθησαν ότι χάθηκε μία αξία τριακοσίων δηναρίων που θα μπορούσαν να δοθούν στους πτωχούς . Ο Χριστός απήντησε «φτωχούς θα έχετε πάντοτε ενώ εμένα δεν είμαι για πολύ χρόνο μαζί σας» , υπονοώντας την επικειμένη σταύρωσή Του.
«Καλά έκανε κι έσπασε το αλάβαστρο με το μύρο και μη κατηγορείτε την ζημιάρα γυναίκα («ενεβριμώντο αυτή»)», είπε ο Ιησούς. Όταν διαδοθή η καλή είδηση (Ευαγγέλιον), η γυναίκα που μ’ έλουσε μύρο θα μνημονεύεται σ’ όλο τον κόσμο».
Ο Λουκάς επειδή πολλοί επιχείρησαν να ανασκευάσουν («ανατάξασθαι») τις πληροφορίες , έγραψε στο Θεόφιλο ως αυτόπτης μάρτυρας τα γεγονότα: Ο Ιησούς δε πλήρης Πνεύματος, νήστευε επί σαράντα ημέρες κι ο διάολος τον πείραζε: εάν είσαι Υιός Θεού κάνε τον λίθο αυτόν ψωμί. Αποκρίθηκε ο Ιησούς «ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται ο άνθρωπος»!
Ο Θωμάς, αναφέρει ο Ιωάννης , δεν ήταν με τους άλλους μαθητές όταν ο Ιησούς ενεφανίσθη μετά την ανάσταση και δεν επείθετο «αν δεν έβαζε τον δάκτυλον επί των τύπον των ήλων (των καρφιών)».
Μετά 8ημέρες επανεφανίσθη ο Ιησούς «κεκλεισμένων των θυρών» κι ο Θωμάς έβαλε το χέρι του στις πληγές του ΚΗΙΧ κι επίστευσε. Οπότε ο Ιησούς είπε «μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες».
(*) Novum Testamentum, Graece.