Περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για το νέο πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις», παρά την ελκυστικότητα των ενισχύσεων. Εως σήμερα, και παρά τις δύο παρατάσεις που έχουν δοθεί στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων – η τελευταία έως τις 31 Μαΐου –, καταγράφεται μια υποτονικότητα, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση του αρχικού προϋπολογισμού των 153,7 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο «Βήμα» αρμόδιες πηγές, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται έως τα τέλη του μήνα, το πρόγραμμα θα περιοριστεί στο ένα τρίτο, ήτοι περίπου στα 50 εκατ. ευρώ.
Μόνο 104 αιτήσεις
Οι ψηφιακές του πύλες είχαν ανοίξει στις 13 Ιανουαρίου και έκτοτε έχουν υποβληθεί μόνο 104 οριστικές αιτήσεις από 83 μικρές επιχειρήσεις, 9 μεσαίες και 13 μεγάλες για εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος περίπου 25 MW (μεγαβάτ).
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ανοιχτές αιτήσεις (αποθηκευμένες στο σύστημα) φτάνουν τις 536 και αποτελεί ζητούμενο πόσες από αυτές τελικά θα κατατεθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Οπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), υπολογίζεται ότι μέσω του προγράμματος θα καλυφθούν ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας άνω των 100 MW.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι με τον συνολικό προϋπολογισμό των 153,7 εκατ. ευρώ υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης της χρηματοδότησης για περίπου 500 MW.
Η απαίτηση
Οι βασικές αιτίες που αποθαρρύνουν τη συμμετοχή των επιχειρήσεων αφορούν περισσότερο διαδικαστικά θέματα. Σημαντικό «αγκάθι», για παράδειγμα, αποτελεί η λήψη όρων σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο.
Γι’ αυτό, παράλληλα με την τελευταία παράταση που δόθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων, ανακοινώθηκε ότι η διορία για υποβολή των όρων σύνδεσης της μονάδας εντός διμήνου μετά την απόφαση έγκρισης επεκτάθηκε στους τέσσερις μήνες. Η συγκεκριμένη απαίτηση αποτελεί προϋπόθεση για την προκαταβολή έως 40% της ενίσχυσης.
Καταργήθηκε και η απαίτηση να ενεργοποιείται η σύνδεση του σταθμού (ηλέκτριση) έως την ολοκλήρωση της επένδυσης. Επιπλέον, η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε δεσμευτεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για κάθε επένδυση, στο επίπεδο του εκάστοτε υποσταθμού, η οποία όμως ακόμη δεν έχει βρει τον δρόμο για τη Βουλή.
Στενά περιθώρια
Πέρα από τους όρους σύνδεσης, «φρένο» στην υποβολή αιτήσεων από μεγάλες επιχειρήσεις για φωτοβολταϊκά άνω των 100 kW (κιλοβάτ) αποτελούν τα στενά χρονικά περιθώρια που δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ για αιτήματα όρων σύνδεσης με το δίκτυο (αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα), τα οποία μπορούν να υποβληθούν το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα.
Μάλιστα, καθώς το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου και η πρώτη προθεσμία έληγε στα τέλη Φεβρουαρίου, ουσιαστικά οι μεγάλες επιχειρήσεις είχαν μόνο ένα δεκαήμερο για την υποβολή αίτησης σύνδεσης του συστήματος στον ΔΕΔΔΗΕ. Ετσι, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πολλές επιχειρήσεις εγκατέλειψαν νωρίς την προσπάθεια και δεν επανήλθαν παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν στη συνέχεια.
«Θα έπρεπε να δοθεί εξαρχής μεγαλύτερο χρονικό «παράθυρο» για την υποβολή αιτήσεων ή τουλάχιστον οι παρατάσεις να μη δίνονταν σε… δόσεις, ώστε ο επενδυτής να είναι ενήμερος εξαρχής για τον χρόνο που είχε στη διάθεσή του για να εκκινήσει τις διαδικασίες, οι οποίες είναι χρονοβόρες» τονίζει παράγοντας της αγοράς.
Οι ενισχύσεις
Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης σε σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά συστήματα (όπου επιδοτείται αποκλειστικά η μπαταρία) ή για την εγκατάσταση μπαταρίας σε ήδη υφιστάμενα ενεργά φωτοβολταϊκά συστήματα.
Στόχος είναι ο περιορισμός του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Η ένταση της ενίσχυσης διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης για τις κύριες επιλέξιμες δαπάνες και ειδικότερα φτάνει έως 30% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, έως 40% για τις μεσαίες και έως 50% για τις μικρές.
Το συνολικό ποσό επιδότησης που μπορεί να λαμβάνει κάθε δικαιούχος υπολογίζεται σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ ανά δικαιούχο.
Οι δαπάνες στο πλαίσιο του προγράμματος δεν επιτρέπεται να ενισχυθούν από καμία άλλη πηγή, εθνική ή ευρωπαϊκή, αφού στις υποχρεώσεις των δικαιούχων είναι η τήρηση της αρχής της αποφυγής διπλής χρηματοδότησης.
Επιδοτήσεις στους οικιακούς αυτοκαταναλωτές
Νέα κονδύλια σε ιδιώτες για φωτοβολταϊκά στη στέγη
Τα κονδύλια που θα «περισσέψουν» από το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις» δεν θα πάνε χαμένα. Μία πρόταση είναι να καλύψουν τις ανάγκες ενός νέου προγράμματος επιδότησης φωτοβολταϊκών στη στέγη, αν και ακόμη τίποτε δεν έχει αποφασιστεί.
Πάντως, η αυτοπαραγωγή ενέργειας μέσω του νέου σχήματος net-billing και virtual net- billing (ταυτοχρονισμένος ή εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός), στο οποίο υπάγονται εδώ και έναν χρόνο όλα τα φωτοβολταϊκά (τόσο τα οικιακά όσο και των επιχειρήσεων), προχωρά σαν τον… κάβουρα. Και τα προβλήματα πληθαίνουν όσο καθυστερεί η έκδοση της πολυαναμενόμενης υπουργικής απόφασης, η οποία θα απλοποιεί το πλαίσιο των συμβάσεων που πρέπει να υπογραφούν ώστε να προχωρήσει η λειτουργία των πρώτων συστημάτων.
Το ζήτημα περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ καθώς η αγορά έχει «παγώσει». Δεν είναι τυχαίο ότι παρά το μεγάλο ενδιαφέρον των καταναλωτών, γεγονός που καταδεικνύεται από την πληθώρα των αιτήσεων για όρους σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, ακόμη δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις.
Το «αγκάθι» στο καθεστώς που ισχύει για το net-billing αφορά την πρόβλεψη για υπογραφή τριμερούς σύμβασης από τον καταναλωτή, τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και τον ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης). Και αυτό διότι θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που ο καταναλωτής αλλάζει πάροχο ρεύματος.
Η νέα απόφαση του ΥΠΕΝ θα προβλέπει την υπογραφή μόνο μίας διμερούς σύμβασης μεταξύ καταναλωτή και ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος θα τον εκπροσωπεί στη χονδρεμπορική αγορά. Παράλληλα, θα προβλέπει την υποχρέωση του Διαχειριστή να υπογράψει μία διμερή σύμβαση με κάθε εταιρεία προμήθειας για την καταβολή των εσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά στους πελάτες του κάθε παρόχου.
Ετσι, εάν ένας καταναλωτής αλλάξει προμηθευτή, ως πελάτης τους θα μπορεί αυτομάτως να λαμβάνει τα έσοδα από τον ΔΑΠΠΕΠ.
(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ")