Πιθανό πλήγμα για τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ευρώπη μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικού εξοπλισμού. Με τις ευρωπαϊκές αγορές να ελπίζουν σε κάποιο “θαύμα” ώστε να αποφύγουν την ύφεση που θα προκληθεί από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ, οι Βρυξέλλες επιβάλλουν νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που σχετίζονται με τον αναπτυσσόμενο κλάδο των κατασκευών

Ερωτήματα εγείρει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει υψηλότατους δασμούς στα μηχανήματα ανύψωσης προσωπικού, έναν κρίσιμο εξοπλισμό στον τομέα των κατασκευών. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι δασμοί θα κυμαίνονται μεταξύ 20.6% και 66,7% ανάλογα με την κατασκευάστρια εταιρεία. Η απόφαση της ΕΕ δικαιολογήθηκε με τις «πρακτικές ντάμπινγκ» που κατηγορείται ότι εφαρμόζει η Κίνα σε μία σειρά προϊόντων, με την ευρωπαϊκή έρευνα να αναφέρει ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν ωφεληθεί από μία σειρά πρακτικών που υπονομεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι κινεζικές εξαγωγές συνιστούν το 41% της ευρωπαϊκής αγοράς συστημάτων ανύψωσης την τελευταία πενταετία από το 29% που βρίσκονταν το 2020, ενώ πωλούνται 20% φθηνότερα από τα αντίστοιχα μηχανήματα ευρωπαϊκής κατασκευής.

Μολονότι η προστασία της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας αποτελεί το πιο καυτό θέμα στις Βρυξέλλες, η συγκεκριμένη κίνηση προκαλεί ανησυχίες. Από τη μία, δεδομένου του μεγάλου μεριδίου στην ευρωπαϊκή αγορά, η ξαφνική αύξηση του κόστους αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τον κλάδο των κατασκευών ευρύτερα, με το βάρος να μετακυλίεται στους τελικούς καταναλωτές. Όλα αυτά σε μία συγκυρία όπου η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης κατοικιών και ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος θεωρείται ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης.

Από την άλλη, με την Ουάσιγκτον να έχει ανοίξει μέτωπα κατά πάντων, η ΕΕ υπονομεύει μία πολύ καλή ευκαιρία να προσεγγίσει την κινεζική αγορά. Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ορισμένες από τις οποίες δεν έχουν αντίστοιχες εναλλακτικές αγορές, κινδυνεύουν να αποκλειστούν εκ νέου από τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως. Σε γενικές γραμμές, η στρατηγική των Βρυξελλών σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο παραμένει ασαφής, και ενδεχομένως αντιφατική, αν κρίνει κανείς με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr