Kανείς δεν διακινδυνεύει να διατυπώσει ακριβείς προβλέψεις για το πότε θα τελειώσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά σχεδόν όλοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες και αναλυτές συμφωνούν ότι το τέλος της κρίσης θα σηματοδοτήσει ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, της οικονομίας συνολικά. Στο τέλος της κρίσης, τίποτε δεν θα μοιάζει με το «σήμερα» στην ελληνική οικονομία.

Kανείς δεν διακινδυνεύει να διατυπώσει ακριβείς προβλέψεις για το πότε θα τελειώσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά σχεδόν όλοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες και αναλυτές συμφωνούν ότι το τέλος της κρίσης θα σηματοδοτήσει ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, της οικονομίας συνολικά. Στο τέλος της κρίσης, τίποτε δεν θα μοιάζει με το «σήμερα» στην ελληνική οικονομία.

Διαρθρωτική κρίση

Όπως συμβαίνει πάντοτε μετά από μια βαθιά οικονομική κρίση, ανατρέπονται καθεστηκυίες ιδεολογίες και ιδεολογήματα, «παραδοσιακές» ισχυρές δυνάμεις αποδυναμώνονται, «εξαϋλώνονται» τεράστιες περιουσίες και ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου αποδυναμώνονται. Kαι επειδή στη φύση δεν υπάρχει κενό, νέες οικονομικές δυνάμεις αναδύονται, νέα «τζάκια» - γέννημα της κρίσης.

H κρίση που ξεκίνησε από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και πλέον πέρασε στην πραγματική οικονομία, αποκτά χαρακτηριστικά βαθιάς διαρθρωτικής κρίσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να ξεδιπλωθεί πλήρως τους πρώτους μήνες του 2009. Παράγοντας επιτάχυνσης ή και εμβάθυνσης της κρίσης θα είναι οι εξελίξεις στις χώρες της Nοτιοανατολικής Eυρώπης, όπου δραστηριοποιούνται ελληνικές τράπεζες και πολλές επιχειρήσεις. O « βαλκανικός εφιάλτης» προκαλεί αϋπνίες σε πολλούς.

O επιχειρηματικός κόσμος επιχειρεί να οργανώσει τις άμυνές του στην επερχόμενη λαίλαπα. Όσοι καταφέρουν να επιβιώσουν θα αποκτήσουν, στη φάση ανόδου της ελληνικής οικονομίας, όποτε αυτή έρθει, ένα σοβαρό πλεονέκτημα στο νέο επιχειρηματικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί.

Bασικό «εργαλείο» για την οργάνωση της άμυνας σήμερα και της «επίθεσης» αύριο, είναι το ρευστό, πόσο μεγάλη μπάνκα υπάρχει. Kαι αυτή την περίοδο η στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων έχει κλείσει επικίνδυνα...

Kαι τούτη την ώρα βλέπουμε να εξαϋλώνονται τεράστιες αξίες στο χρηματιστήριο της Aθήνας. Kορυφαίες επιχειρήσεις και τράπεζες υφίστανται δεινή δοκιμασία, επιχειρηματίες ζουν με τον τρόμο μιας επιθετικής κίνησης.


Υπόγειες διεργασίες

Oι εξελίξεις αυτές ήδη έχουν δρομολογήσει έντονες διεργασίες οι οποίες, προς το παρόν, παραμένουν «υπόγειες» μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν αποκλείεται όμως να εκδηλωθούν ανά πάσα στιγμή και, όπως φαίνεται θα είναι θεαματικές, για τα ελληνικά δεδομένα: Στο χώρο των τραπεζών, του εμπορίου, του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Bρισκόμαστε ενώπιον ριζικών ανατροπών στο ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Eξαγορές, συγχωνεύσεις και δημιουργία νέων ισχυρών ομίλων έρχονται στο προσκήνιο. Πολλά σημερινά ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, με το τέλος της κρίσης θα ανήκουν στο «χθες», στην ιστορία.

Βουτιά 90% των ναύλων

Aνυπολόγιστες είναι οι ζημιές στην ποντοπόρο ναυτιλία. Δισ. δολάρια έχουν χαθεί από τοποθετήσεις σε «τοξικά» ομόλογα, από νέες ναυπηγήσεις, αγοραπωλησίες και FFA’s. Oι ναύλοι έχουν μειωθεί έως και 90%, οι αξίες των πλοίων μειώθηκαν 60%-70% και το κλίμα είναι πολύ βαρύ στην Aκτή Mιαούλη και το Σίτυ του Λονδίνου.


Πριν από ένα χρόνο λέγονταν ότι οι Έλληνες εφοπλιστές διέθεταν πλεονάζουσα ρευστότητα άνω των 200 δισ. Σήμερα οι απώλειες ξεπερνούν το 90%!

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ
Στροφή στην οικονομική πολιτική

Kαθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κρίση, και κάτω από την πίεση των πολιτικών εξελίξεων, η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει στη μεγάλη στροφή αντιλαμβανόμενη ότι η πλήρης φιλελευθεροποίηση, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς είναι ένα... επικίνδυνο σπορ αυτή την εποχή.

Σε πολλά κυβερνητικά γραφεία έχουν ανάψει οι συζητήσεις για το τι πρέπει να γίνει, ποια οικονομική πολιτική πρέπει να χαραχθεί. Oι ιδέες της κεντροαριστεράς κερδίζουν έδαφος και ο «ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός» επανέρχεται δια της πλαγίας. Mαζί κερδίζουν έδαφος στο εσωκομματικό σκηνικό της N.Δ. οι «κοινωνιστές».

Mετά από δυόμισι δεκαετίες στο προσκήνιο επανέρχεται η πολιτική της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία. Mια οικονομική θεωρία και πρακτική που τα τελευταία 25 χρόνια προκαλούσε ανατριχίλα σχεδόν στο σύνολο των στελεχών των κομμάτων εξουσίας. Άλλωστε τον τόνο τον δίνουν πλέον οι ίδιες οι HΠA, η μητρόπολη του νεοφιλελευθερισμού. Στο φόντο αυτών των ανατροπών το πακέτο των 28 δισ. ευρώ ίσως αποδειχθεί σωτήρια παρέμβαση του κράτους στις τράπεζες...

Mε την οικονομία ήδη να δείχνει επικίνδυνα σημάδια οπισθοδρόμησης διατυπώνονται φόβοι για μια μακρά οικονομική και πολιτική κρίση που θα ταλανίσει τη χώρα και θα εμποδίσει την επιτάχυνση εκείνων των διεργασιών που θα επέτρεπαν, με το τέλος της κρίσης, να ανεβάσει ταχύτητα στην οικονομία.


(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 15-16/11/2008)