Μία ημέρα μετά την «προσώρας ειλικρινέστερη», όπως τη χαρακτήρισε η εφημερίδα «Τhe Wall Street Journal», παραδοχή της ρωσικής ηγεσίας ότι η οικονομική κρίση έχει ξεφύγει από τον τραπεζικό τομέα και το χρηματιστήριο έχει επεκταθεί στην πραγματική οικονομία, ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός έσπευσε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη διαβεβαιώνοντας ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» και ότι, εν πάση περιπτώσει, η Ρωσία έχει τεράστια αποθέματα πετροδολαρίων και ως εκ τούτου μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Μία ημέρα μετά την «προσώρας ειλικρινέστερη», όπως τη χαρακτήρισε η εφημερίδα «Τhe Wall Street Journal», παραδοχή της ρωσικής ηγεσίας ότι η οικονομική κρίση έχει ξεφύγει από τον τραπεζικό τομέα και το χρηματιστήριο έχει επεκταθεί στην πραγματική οικονομία, ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός έσπευσε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη διαβεβαιώνοντας ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» και ότι, εν πάση περιπτώσει, η Ρωσία έχει τεράστια αποθέματα πετροδολαρίων και ως εκ τούτου μπορεί να τα βγάλει πέρα. Ο «ειλικρινής» αξιωματούχος που προειδοποίησε για το εύρος και το βάθος της κρίσης είναι ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο υπουργός που καθησυχάζει όσους urbi et orbi ανησυχούν για τη ραγδαία μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και βεβαίως για την τύχη του εθνικού νομίσματος της Ρωσίας είναι ο αρμόδιος για τα οικονομικά Αλεξέι Κουντρίν.

Είναι αλήθεια ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας- τρίτα σε μέγεθος στον κόσμο έπειτα από εκείνα της Κίνας και της Ιαπωνίας- συρρικνώθηκαν κατά 21% από τις 8 Αυγούστου λόγω της προσπάθειας της κεντρικής τράπεζας της χώρας να στηρίξει το ρούβλι. Προ μηνών ο πρωθυπουργός της Ρωσίας- και ισχυρός ανήρ της χώρας- Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει τα πετροδολάρια που διατηρεί στα θησαυροφυλάκιά της η ρωσική κεντρική τράπεζα «εγγύηση για τη σταθερότητα της χώρας» .

Ωστόσο μέσα σε ένα τρίμηνο από τα θησαυροφυλάκια έκαναν... φτερά 122,7 δισ. δολάρια! Στις 7 Νοεμβρίου τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας υπολογίζονταν στα 475,4 δισ. δολάρια...

«Παρά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση,παρά την οιονεί κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Μόσχας,παρά τη μεγάλη κάμψη των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου και παρά την εξασθένηση του ρουβλίου, οι πόροι που διαθέτει η Ρωσία της επιτρέπουν να τα βγάλει πέρα για τουλάχιστον 7 χρόνια στη χειρότερη περίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλεξέι Κουντρίν. Μιλώντας στη Δούμα (πρόκειται για τη ρωσική Κάτω Βουλή) ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «τα οικονομικά αποθέματα που έχει συσσωρεύσει η χώρα έπειτα από οκτώ χρόνια ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου είναι ικανά να της εξασφαλίσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα και τη διατήρηση της ισοτιμίας του νομίσματός της». Ο υπολογισμός του Κουντρίν είναι απλός: Ακόμη και αν τα διαθέσιμα του «Ταμείου Εκτάκτων Αναγκών», που είναι 3,5 τρισ. ρούβλια (127 δισ. δολάρια) σταματήσουν να αυξάνονται, «η Ρωσία θα μπορεί να δαπανά 500 δισ.ρούβλια ετησίως για επτά και πλέον έτη». Αν οι εκροές του Ταμείου συνεχιστούν με το σημερινό ρυθμό, τα κονδύλια του θα διαρκέσουν πάνω από 20 έτη. «Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 90 δισ. ρούβλια (3,3 δισ. δολάρια) για να στηρίξει την Κεφαλαιαγορά της Μόσχας και πρόκειται να εκταμιεύσει άλλα 3,2 δισ. δολάρια τους επόμενους μήνες» τόνισε ενώπιον της Δούμας ο κ. Κουντρίν.

Ο πρόεδρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Σεργκέι Ιγνατίεφ , ο οποίος συνόδευσε τον Κουντρίν στην ενημέρωση της Δούμας, πρόσθεσε ότι το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ξόδεψε 57,5 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα για τη στήριξη του ρουβλίου.

Σημειωτέον ότι οι υπολογισμοί του ρώσου υπουργού προϋποθέτουν μηδενική οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Και ως γνωστόν μέχρι προσφάτως η ρωσική οικονομία αναπτυσσόταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Σύμφωνοι, η κρίση έχει καταφέρει σημαντικό πλήγμα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και ήδη έχει περάσει στην πραγματική οικονομία- το παραδέχθηκε και ο Μεντβέντεφ. Επειτα όμως από την οικονομική κατάρρευση στην οποία οδήγησε τη χώρα το 1998 ο ανεκδιήγητος πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν και κυρίως από την ανάληψη της σκυτάλης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Ιανουάριο του 2000, η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει.

Συγκεκριμένα, εφέτος η Ρωσία συμπληρώνει οκτώ χρόνια ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,7%. Την τελευταία εξαετία οι επενδύσεις κεφαλαίων αυξάνονται κατά 10% ετησίως, ενώ τα πραγματικά εισοδήματα των Ρώσων αυξάνονται με ρυθμό άνω του 12%.

Χάρη στις εξαγωγές ενέργειας, που καλπάζουν καθώς τα χρόνια αυτά βελτιώθηκαν σημαντικά οι πετρελαϊκές υποδομές της χώρας, η Ρωσία κατάφερε να αυξήσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της από τα 12 δισ. δολάρια το 1999, στα 315 δισ. δολάρια στα τέλη του 2006 και στα 600 δισ. δολάρια στα μέσα του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον η Ρωσία δεν είναι μόνο η τρίτη χώρα στον κόσμο σε συναλλαγματικά διαθέσιμα. Είναι η 9η σε Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Και η πολιτική και νομισματική ηγεσία της διαβεβαιώνει ότι η χώρα μπορεί να αντεπεξέλθει στη μείωση των πετρελαϊκών εσόδων της κατά 50 δολάρια το βαρέλι τους τελευταίους τέσσερις μήνες και στην πτώση της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων επιχειρήσεών της κατά 70% από την αρχή του 1998.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 20/11/2008)