O αρθρογράφος του βρετανικού «Ιndependent» επιβεβαιώθηκε. Τον περασμένο Αύγουστο, σχολιάζοντας την ένταση των σχέσεων που σημειώθηκε εκείνες τις ημέρες μεταξύ Δύσης και Ρωσίας εξ αφορμής της σύγκρουσης στη Γεωργία, προέβλεψε ότι σε διάστημα «το πολύ τριών μηνών» οι σχέσεις ιδιαίτερα Ρωσίας ΕΕ θα αποκατασταθούν.

O αρθρογράφος του βρετανικού «Ιndependent» επιβεβαιώθηκε. Τον περασμένο Αύγουστο, σχολιάζοντας την ένταση των σχέσεων που σημειώθηκε εκείνες τις ημέρες μεταξύ Δύσης και Ρωσίας εξ αφορμής της σύγκρουσης στη Γεωργία, προέβλεψε ότι σε διάστημα «το πολύ τριών μηνών» οι σχέσεις ιδιαίτερα Ρωσίας ΕΕ θα αποκατασταθούν. Την περασμένη Παρασκευή στη Νίκαια της Γαλλίας, οι πρόεδροι Νικολά Σαρκοζί, ως προεδρεύων της ΕΕ, και Ντμίτρι Μεντβέντεφ αποφάσισαν να επαναληφθούν στις 2 Δεκεμβρίου οι διαπραγματεύσεις για μια «νέα οικονομική συνεργασία» μεταξύ των δύο μερών καθώς διαπίστωσαν «βελτιωμένο κλίμα» και «ενδιαφέρον για εποικοδομητικό διάλογο». Μάλιστα συζήτησαν ακόμη και για τη «δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συμφώνου ασφαλείας».

Η Ρωσία είναι ο τρίτος σε μέγεθος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, προμηθεύει το ένα τέταρτο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που καταναλώνει η Ευρώπη και σύμφωνα με τη διαπίστωση του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Ιούνιος 2008) «με τα χρήματα που εισέρχονται στα ρωσικά ταμεία από την εξαγωγή ενέργειας (στην ΕΕ) αγοράζονται ευρωπαϊκά προϊόντααπό αυτοκίνητα ως βαρέα μηχανήματα και από είδη μόδας και καλλυντικά ως υπηρεσίες». Το «Spiegel» έγραψε πρόσφατα ότι αν η Ρωσία περιορίσει έστω κατά 10% τις εισαγωγές βιομηχανικών ειδών από τη Γερμανία, «τουλάχιστον 2.200 γερμανικές επιχειρήσεις θα κάνουν κρύο ντους». Οι Βρυξέλλες έσπευσαν να εκδηλώσουν «ζωηρή ικανοποίηση» για την προοπτική της αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Μόσχα, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του προέδρου Μεντβέντεφ, την παραμονή της διάσκεψης της Ουάσιγκτον, ότι η Ευρώπη και η Ρωσία «θα μιλήσουν την ίδια γλώσσα στη διάσκεψη κορυφής». Εννοείται ότι δεν αποκλείεται να οξυνθούν πάλι οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του προέδρου Μεντβέντεβ ότι αν οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν στην εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη, η Ρωσία δεν θα εγκαταστήσει πυραύλους στα πολωνικά σύνορα. Ο ρώσος πρόεδρος απαντούσε σε πρόσκληση του προέδρου Σαρκοζί ο οποίος την περασμένη Παρασκευή κάλεσε την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα «να παγώσουν κάθε σχετική ενέργεια», προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε συνομιλίες το 2009, στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, με θέμα την ασφάλεια της Ευρώπης.

Μια τέτοια προοπτική ενόχλησε τη Βαρσοβία και την Πράγμα καθώς και το ΝΑΤΟ. Ο τσέχος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντρ Βόντρα δήλωσε ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί δεν έχει δικαίωμα να προεξοφλεί τις αποφάσεις άλλων χωρών και μάλιστα για ζήτημα «εθνικής ασφαλείας» ενώ η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την άποψή του αλλά αυτό δεν επηρεάζει την εξέλιξη του σχεδίου» για την ασπίδα. Αρνητικός στη δήλωση του προέδρου Σαρκοζί εμφανίστηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, γεγονός το οποίο εξέπληξε επειδή η Ουάσιγκτον, μη θέλοντας προφανώς να προκαταλάβει απόφαση του μέλλοντος προέδρου, δεν αντέδρασε.

 (Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 19/11/2008)