Πραγματοποιήθηκε χθες για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Sheraton των Τιράνων, το Φόρουμ για τις Οικονομικές σχέσεις Ελλάδος – Αλβανίας, το οποίο διοργάνωσε το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αλβανία.

Πραγματοποιήθηκε χθες για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε αίθουσα του ξενοδοχείου  Sheraton των Τιράνων, το Φόρουμ για τις  Οικονομικές σχέσεις Ελλάδος – Αλβανίας, το οποίο διοργάνωσε το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αλβανία.

Με την ευκαιρία του Forum το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Ελληνοαλβανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο διοργάνωσαν  κονσέρτο που δόθηκε την Τετάρτη 19/11/08 στην Ακαδημία Τεχνών των Τιράνων από τους εγνωσμένης αξίας καλλιτέχνες Renato Ripo στο βιολοντσέλο, μέλος της ορχήστρας Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και Άρη Γαρουφαλή στο πιάνο, καθηγητή πιάνου και διευθυντή του Ωδείου Αθηνών.

Ο Έλληνας πρέσβης στην  Αλβανία κ. Νικόλαος Πάζιος, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Βασικοί ομιλητές ήταν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας  Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο ελληνικό ΥΠΕΞ κ. Νικόλαος  Ταχιάος, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Αλβανίας κ. Γκεντς Ρούλι, ο αλβανός Υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Σοκόλ Ολντάσι, εκπρόσωποι αλβανικών υπουργείων και φορέων, καθώς και εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων στα Τίρανα.

Τα  αλβανικά Μ.Μ.Ε  έδωσαν ευρεία προβολή στις εργασίες του Φόρουμ. Συγκεκριμένα, τα τηλεοπτικά κανάλια TV Klan, ALSAT ( δορυφορικό), Ora News, TV A1, Top Channel, Vizion Plus κ.α.  καθώς και οι σημερινές ε/φ  Γκαζέτα Σκιπτάρε, Πανοράμα, Ρεπουμπλίκα, Σταντάρτ, Αλμπάνια, Κορριέρι, Μετροπόλ, Τέμα,  Μπαλκάν και 55, με ρεπορτάζ και άρθρα τους  αναφέρονται στο  Φόρουμ  και στις  ομιλίες των κ. Ταχιάου, Ρούλι, Ολντάσι κ.α.

Στην ομιλία του ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Πάζιος τόνισε ότι τα θέματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αποτελούν μία από τις προτεραιότητες της Ελλάδος. Οι ε/φ επισημαίνουν ότι η Ελλάδα κατέχει αυτή τη στιγμή  την πρώτη θέση, όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις  στην Αλβανία και είναι ο  δεύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας. Στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 270 περίπου ελληνικές επιχειρήσεις  οι οποίες  έχουν βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος απασχόλησης, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας   στους τομείς της τηλεπικοινωνίας, τραπεζών, καυσίμων, οικοδομών, κατασκευαστικών υλικών, και άλλων τομέων της μεταποίησης.

Οι ελληνικές εταιρείες συμβάλλουν, επίσης, ικανοποιητικά στον κρατικό προϋπολογισμό, βοηθούν την οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας και συντελούν στη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων. Οι ε/φ αναφέρονται  στο ΕΣΟΑΒ (Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων)   και ειδικά στο τμήμα του που αφορά την Αλβανία. Από την ομιλία του κ. Ταχιάου υπογραμμίζουν την αναφορά του στα προληπτικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, ενόψει της διεθνούς κρίσης και επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα προστατεύσει και τις καταθέσεις των αλβανών μεταναστών.

Ο Υπουργός  Ρούλι, στην ομιλία του, αναφέρθηκε εκτός των άλλων, και στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λάβουν οι δύο χώρες ενόψει της απειλής  από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, ενώ ο Υπουργός Ολντάσι υπογράμμισε τις ευκαιρίες που προσφέρει η Αλβανία για επενδύσεις και απηύθυνε πρόσκληση στους έλληνες επενδυτές...