Νέες Προκλήσεις από την Τουρκία

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς, δια του κ. Αλαβάνου, διαμαρτυρήθηκε στη Βουλή, διότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε χωρών, που διαθέτουν υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ για εξοπλιστικά προγράμματα. Δια της διαμαρτυρίας αυτής παραβλέπονται δύο ουσιώδη γεγονότα. Ότι στις χώρες με μικρό πληθυσμό το ποσοστό αυτό είναι κατ’ ανάγκη αυξημένο, και ότι η Ελλάδα δεν είναι Ελβετία. Περιβάλλεται από εχθρούς και ως εκ τούτου υποχρεούται να διατηρεί αποτελεσματικό αμυντικό μηχανισμό.
Του Β. Α. Κόκκινου
Τρι, 25 Νοεμβρίου 2008 - 12:17

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς, δια του κ. Αλαβάνου, διαμαρτυρήθηκε στη Βουλή, διότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε χωρών, που διαθέτουν υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ για εξοπλιστικά προγράμματα. Δια της διαμαρτυρίας αυτής παραβλέπονται δύο ουσιώδη γεγονότα. Ότι στις χώρες με μικρό πληθυσμό το ποσοστό αυτό είναι κατ’ ανάγκη αυξημένο, και ότι η Ελλάδα δεν είναι Ελβετία. Περιβάλλεται από εχθρούς και ως εκ τούτου υποχρεούται να διατηρεί αποτελεσματικό αμυντικό μηχανισμό.

Είναι λυπηρό το γεγονός, ότι ο κ. Καραμανλής έσπευσε να συμφωνήσει με την άνω παρατήρηση του Συνασπισμού και ανακοίνωσε στη Βουλή τον περιορισμό των εξοπλιστικών δαπανών κατά ποσοστό 15%. Κανένας από τους πολιτικούς ηγέτες στο παρελθόν δεν υπετίμησε την ανάγκη ενισχύσεως της αμυντικής θωρακίσεως της χώρας. Αλλά και κανένας τούτων δεν σχημάτισε Κυβέρνηση χωρίς να έχει τουλάχιστον ως Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης, ένα έμπειρο και διακεκριμένο πρώην ανώτατο αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν είναι νοητό να μην υπάρχει σήμερα στην Κυβέρνηση ένας πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ή ένας πρώην Αρχηγός των Τριών Όπλων. Πολιτικοί, αναδειχθέντες δια του κομματικού μηχανισμού και στερούμενοι ειδικών γνώσεων και πείρας, δεν είναι δυνατό να αντιληφθούν την σπουδαιότητα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Πολύ περισσότερο, όταν προτάσσουν την κομματική τους δραστηριότητα.

Διαφορετικά δεν εξηγείται η ανεπάρκεια της ενημερώσεως του κ. Πρωθυπουργού, συνεπεία της οποίας και προέβη στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, όταν οι ανάγκες της Εθνικής Άμυνας επιβάλλουν το αντίθετο. Όχι μόνο για την απόκτηση συγχρόνου εξοπλισμού, αλλά και για την αξιοποίηση του υπάρχοντος. Τόσο η Τουρκία, όσο και το κρατίδιο των Σκοπίων, αν και επιζητούν να γίνουν μέλη της ΕΕ, προκαλούν τη χώρα μας και καταδεικνύουν ότι δεν σέβονται βασικούς κανόνες της διεθνούς εννόμου τάξεως. Αλληλοσυμπληρώνουν δε τις εναντίον της Ελλάδος δραστηριότητές τους και δια των μεταξύ τους ποικίλων συμφωνιών.

Ειδικότερα, η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία προωθεί τις διεκδικήσεις της. Επωφελείται πάντοτε κρισίμων για την Ελλάδα περιστάσεων. Τώρα, προ της αναλήψεως των καθηκόντων του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και ενόψει των δυσκολιών της Ελληνικής Κυβερνήσεως, εκ της πλειοψηφίας 151 Βουλευτών, αλλά και της συνεχιζομένης ερεύνης της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, έσπευσε να υπενθυμίσει στη Διεθνή Κοινότητα, ότι δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση Γενεύης 1958 και Σύμβαση ΗΕ 1982, για το Δίκαιο της Θάλασσας), ούτε τη σχετική νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου (Απόφαση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδος της Βόρειας Θάλασσας του 1969). Τόσο για την έκταση της υφαλοκρηπίδος, όσο και για το ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα αυτής.

Ανέθεσε σε νορβηγικό σκάφος έρευνες υπάρξεως κοιτασμάτων πετρελαίου σε ελληνική υφαλοκρηπίδα της νήσου Καστελορίζου, με την κάλυψη φρεγάτας, ήτοι πλοίου φέροντος ενισχυμένο οπλισμό και ελικόπτερο, έχοντος δε ικανότητα πλεύσεως με όλες τις καιρικές συνθήκες. Αντιθέτως, εμείς αποστείλαμε, για τον έλεγχο των κινήσεων του νορβηγικού πλοίου, μία απλή κανονιοφόρο με μειωμένο οπλισμό και χωρίς την άνω ικανότητα.

Και το ερώτημα είναι, τι κέρδισε η Ελλάδα με την υποχωρητικότητά της και την υποστήριξη της Τουρκίας ως υποψηφίας για την ένταξη στην ΕΕ; Δεν αξιώσαμε, ούτε καν την δέσμευσή της να τηρεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αν και γνωρίζαμε, ότι παρεβίασε αυτούς κατά τα έτη 1974, και 1976 με τα πλοία «Τσανταρλί» και «Χόρα», όπως και αργότερα το 1987. Αλλά τότε η Αντιπολίτευση εκραύγαζε το σύνθημα «Βυθίσατε το Χόρα», που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του τουρκικού σκάφους από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ σήμερα αυτή σιωπά.

Παραλλήλως τα Σκόπια προσφεύγουν στο Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Ελλάδος, διότι αντιτάχθηκε στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, υπό το όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αν και κατά την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, η πρώτη εδικαιούτο να αρνηθεί την ένταξή τους σε οιονδήποτε οργανισμό με το όνομα αυτό. Τώρα δίδεται η ευκαιρία στην Ελλάδα να αναπτύξει τα δίκαιά της, ώστε να γίνουν αντιληπτά από εκείνους που σήμερα τα αγνοούν. Να αποκαλυφθεί δε πλήρως η μεγαλυτέρα απάτη των αιώνων. Αυτή που διαπράττουν οι Σκοπιανοί εμφανιζόμενοι ως «Μακεδόνες, απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ενώ οι Σλάβοι πρόγονοί τους εγκαταστάθηκαν στην Βαλκανική τον 6ο μ.Χ αιώνα!

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 21/11/2008)