Μια από τις τελευταίες μεταβλητές -κλειδιά για τις παγκόσμιες αγορές που υπακούει σε κυβερνητικούς ελέγχους είναι το κινεζικό χρηματιστήριο. Πολλοί επενδυτές επιχειρούν τώρα να διαβάσουν την σκέψη των στελεχών της κινεζικής κυβέρνησης. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα επέτρεψε στο νόμισμά της, το ρένμιμπι, να ενισχύεται σταθερά έναντι του δολαρίου.

Μια από τις τελευταίες μεταβλητές -κλειδιά για τις παγκόσμιες αγορές που υπακούει σε κυβερνητικούς ελέγχους είναι το κινεζικό χρηματιστήριο.

Πολλοί επενδυτές επιχειρούν τώρα να διαβάσουν την σκέψη των στελεχών της κινεζικής κυβέρνησης. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα επέτρεψε στο νόμισμά της, το ρένμιμπι, να ενισχύεται σταθερά έναντι του δολαρίου.

Τούτο ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και έκανε τις κινεζικές εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές, ενώ αποθέρμανε και την κινεζική οικονομία. Αυτή η σταθερή ενίσχυση έλαβε τέλος αιφνιδιαστικά στις αρχές Ιουλίου. Από τότε, παρ' όλες τις τιτάνιες δυνάμεις που «κίνησαν» τις παγκόσμιες αγορές, η ισοτιμία ρένμιμπι-δολαρίου μόλις που μεταβλήθηκε.

Τούτο όμως ισχύει μόνον σε σχέση με το δολάριο. Βάσει ενός καλαθιού νομισμάτων, το ρένμιμπι συνέχισε να ενισχύεται, ιδιαιτέρως μάλιστα έναντι άλλων ασιατικών νομισμάτων. Αλλά καταγράφηκε σημαντική εξασθένιση έναντι του ιαπωνικού γεν.

Τούτος ο συνδυασμός λογικά οδηγεί στο συμπέρασμα πως το δολάριο θα πρέπει να ενισχυθεί έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, και το γεν ακόμη περισσότερο -κάτι που θα σημάνει το τέλος για την πρακτική του carry-trade με αφετηρία το γεν (όπου οι επενδυτές δανείζονταν σε γεν και τοποθετούσαν τα κεφάλαιά τους σε νομίσματα υψηλότερων αποδόσεων).

Δεδομένου του ότι το εξασθενημένο δολάριο συνδεόταν με τις υψηλές τιμές πετρελαίου, τούτο οδηγούσε στην εκτίμηση πως η τιμή του πετρελαίου θα υποχωρήσει.

Πράγματι, η τιμή του πετρελαίου άρχισε να υποχωρεί, το δολάριο άρχισε να ενισχύεται, και η πρακτική του carry trade να εγκαταλείπεται, τον Ιούλιο, μόλις το κινεζικό νόμισμα σταμάτησε να ενισχύεται έναντι του δολαρίου.

Ποιες θεωρίες εξηγούν τα παραπάνω; Μια είναι πως ήταν ο καλύτερος τρόπος για την Κίνα να ρίξει τις τιμές του πετρελαίου. Μια άλλη είναι πως η Κίνα ακολούθησε την ευρύτερη εξωτερική πολιτική -αποδεικνύοντας ότι είναι καλή γείτονας αφήνοντας το νόμισμά της να ενισχυθεί έναντι άλλων ασιατικών νομισμάτων.

Άλλοι είπαν πως μπορεί να ήταν ένα ισχυρό μήνυμα στον ακόμη υποψήφιο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα, που ήθελε να χαρακτηριστεί η Κίνα ως «χειραγωγός του νομίσματός της». Όποια και να είναι η αλήθεια, τα παραπάνω οδηγούν στην εκτίμηση πως η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί, το δολάριο θα υποχωρήσει και η ενίσχυση του ρένμιμπι θα επαναληφθεί.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 20/11/2008)