Αντιδρώντας στην μεγάλη υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, αποφάσισαν να μην κάνουν, επισήμως, τίποτε. Κατά τη σύνοδό τους, πριν από λίγες ημέρες στο Κάιρο, συμφώνησαν να αναβάλουν τη συζήτηση για περαιτέρω μείωση στην παραγωγή τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του μηνός. Δεν είναι άμεσα εμφανές τι ελπίζουν να πετύχουν οι χώρες που παράγουν το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, επιδεικνύοντας αδράνεια.

Αντιδρώντας στην μεγάλη υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, αποφάσισαν να μην κάνουν, επισήμως, τίποτε.

Κατά τη σύνοδό τους, πριν από λίγες ημέρες στο Κάιρο, συμφώνησαν να αναβάλουν τη συζήτηση για περαιτέρω μείωση στην παραγωγή τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του μηνός.

Δεν είναι άμεσα εμφανές τι ελπίζουν να πετύχουν οι χώρες που παράγουν το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, επιδεικνύοντας αδράνεια.

Η έλλειψη δράσης είναι παράξενη δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 100 δολάρια από το ιστορικό ρεκόρ της που κατεγράφη τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα η τετράμηνη υποχώρηση της τιμής να είναι πιο σοβαρή από την υποχώρηση της τιμής του αργού από το υψηλότατο σημείο στο οποίο βρισκόταν το 1996, σε μόλις 10 δολάρια, τον Δεκέμβριο του 1998.

Ωστόσο, το καρτέλ έχει ήδη αναλάβει δράση, η οποία, σύμφωνα με την ιστορία του, είναι σημαντική. Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 ο ΟΠΕΚ έχει αναλάβει δράση τρεις φορές για να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου (εκτός της περιόδου του πολέμου στο Ιράκ).

Η μείωση των ημερήσιων ποσοστώσεων του Οκτωβρίου, των 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών, ήταν στο ανώτατο σημείο της ιστορικής του κλίμακας.

Όταν ο ΟΠΕΚ μειώνει την παραγωγή τόσο πολύ, χρειάζονται δύο μήνες για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις. Πριν από δέκα χρόνια, χρειάστηκαν τρεις μειώσεις για να αντιστραφεί η πτώση.

Ο ΟΠΕΚ μπορεί να προετοιμάζεται να μειώσει την παραγωγή έως 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, για να κάνει την τιμή του αργού να κινηθεί ανοδικά ξανά.

Επιπροσθέτως, καθώς επιδεινώνεται η παγκόσμια οικονομία, η προβλεπόμενη μείωση της ζήτησης μπορεί να μην πραγματοποιηθεί. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εξακολουθεί να προβλέπει μικρή αύξηση της ζήτησης φέτος και του χρόνου.

Ο Αρμαγεδών μπορεί να είναι προ των πυλών. Αλλά εάν η ιστορία αποτελεί οδηγό, ο ΟΠΕΚ δεν πρέπει να πανικοβάλλεται.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ/F.T THE LEX COLUMN, 03/12/2008)