Σε ελεύθερη πτώση συνεχίζουν να βρίσκονται οι τιμές στην οικονομία της ευρωζώνης, διευκολύνοντας τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αύριο καλείται να μειώσει τα επιτόκια. Χθες, ανακοινώθηκε ότι οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία υποχώρησαν τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη κατά 0,8% σε μηνιαία βάση (οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση κατά 0,3%).

Σε ελεύθερη πτώση συνεχίζουν να βρίσκονται οι τιμές στην οικονομία της ευρωζώνης, διευκολύνοντας τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αύριο καλείται να μειώσει τα επιτόκια.

Χθες, ανακοινώθηκε ότι οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία υποχώρησαν τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη κατά 0,8% σε μηνιαία βάση (οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση κατά 0,3%). Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση 6,3%, καθώς τον δείκτη συνεχίζουν να «βαραίνουν» οι μεγάλες αυξήσεις των καλοκαιρινών μηνών.

Στην προθεσμιακή αγορά προεξοφλείται ήδη η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες (δηλαδή στο 2,5% από 3,25% σήμερα). Οι περισσότεροι αναλυτές, όμως, πιστεύουν ότι η ΕΚΤ δύσκολα θα κάνει την... υπέρβαση και θα επιλέξει τη μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα (ποτέ δεν έχει κάνει μεγαλύτερη).

Την προηγούμενη εβδομάδα (όταν δεν είχαν ακόμα δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία για υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,1% τον Νοέμβριο) 56 από τους 81 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Reuter's προέβλεψαν μείωση κατά μισή μονάδα, 1 υποστήριξε ότι η μείωση θα είναι μόλις 0,25 μονάδες και οι υπόλοιποι εκτίμησαν ότι η διοίκηση της ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη κίνηση.

Αυστραλία

Τον χορό των μειώσεων επιτοκίων άνοιξε χθες, και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας. Το βασικό επιτόκιο μειώθηκε κατά μία μονάδα, υποχωρώντας στο 4,25% ενώ μόλις προ 4μήνου ήταν 7,25%. Με την τέταρτη διαδοχική μείωση επιτοκίων η Τράπεζα της Αυστραλίας οδήγησε τα επιτόκια στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2002.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας, Γκλεν Στίβενς, άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων και οι αναλυτές πιστεύουν ότι το επιτόκιο θα υποχωρήσει στο 4% μέχρι τον Μάρτιο και στο 3% το προσεχές 12μηνο. Αμέσως μόλις η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την απόφασή της, οι εμπορικές τράπεζες της χώρας προχώρησαν σε αντίστοιχες αναπροσαρμογές των επιτοκίων τους.

Κατά μία ποσοστιαία μονάδα αναμένεται να μειώσει και το δικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (στο 2% από το 3%), η διοίκηση της οποίας συνεδριάζει επίσης αύριο. Μια κίνηση αντίστοιχου μεγέθους θα ήθελε να πραγματοποιήσει, πιθανότατα, και η Fed αλλά πλέον δεν διαθέτει τα περιθώρια, καθώς το βασικό επιτόκιο του δολαρίου βρίσκεται ήδη στο 1%.

Μιλώντας προχθές στο εμπορικό επιμελητήριο του Τέξας, ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκε, ουσιαστικά προανήγγειλε νέα μείωση των επιτοκίων. Στη συνεδρίαση της διοίκηση σε δύο εβδομάδες αναμένεται μείωση του επιτοκίου στο 0,5% - το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μισό αιώνα.

Στην προχθεσινή του ομιλία ο κ. Μπερνάνκε υποστήριξε ότι η Fed διαθέτει κι άλλα όπλα στην «φαρέτρα» της πλην των επιτοκίων. Πιθανότατα αναφερόταν σε κινήσεις παρόμοιες αυτών που αποφάσισε χθες η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Με το επιτόκιο του γεν στο 0,3%, η διοίκηση της Τράπεζας συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε να δεχθεί ως εχέγγυο δανεισμού από τις εμπορικές τράπεζες εταιρικά ομόλογα με αξιολόγηση έως και BBB (δεχόταν μέχρι Α). Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό η κεντρική τράπεζα θα μπορέσει να διοχετεύσει ρευστότητα περί των 60 δισ. δολ. στο τραπεζικό σύστημα.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 03/12/2008)