Τον τίτλο του κοινοτικού επιτρόπου της Χρονιάς απένειμε στον Ελληνα Επίτροπο Σταύρο Δήμα η εφημερίδα European Voice, ως επιβράβευση των προσπαθειών του για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Τον τίτλο του κοινοτικού επιτρόπου της Χρονιάς απένειμε στον Ελληνα Επίτροπο Σταύρο Δήμα η εφημερίδα European Voice, ως επιβράβευση των προσπαθειών του για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ο κ. Δήμας, που χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα ένας από τους «ηγέτες της πράσινης επανάστασης» βραβεύθηκε κατόπιν ψηφοφορίας από τους αναγνώστες της εφημερίδας, που εκδίδεται σε εβδομαδιαία βάση στις Βρυξέλλες από τον βρετανικό Economist και αποτελεί το έντυπο αναφοράς για τα τεκταινόμενα περί την Ευρωπαϊκή Ενωση στη βελγική πρωτεύουσα.

Σε δήλωσή του προς την εφημερίδα, ο κ. Δήμας επισήμανε ότι «τα προβλήματα που βρήκαμε το 2004», όταν ανέλαβε Επίτροπος για το Περιβάλλον, «βρίσκονται ακόμα μπροστά μας»… Αλλωστε, σε αναγνώριση της σημασίας των προσπαθειών διάσωσης του περιβάλλοντος, ευρωβουλευτής της χρονιάς εξελέγη για τους ίδιους λόγους ο «Πράσινος» Λουξεμβούργιος, Κλοντ Τιρμ.

Ανθυποψήφιοι του κ. Δήμα ήταν η επίτροπος Γεωργίας Μαριάν Φίσερ Μπελ, ο επιφορτισμένος με τα διοικητικά Σιιμ Κάλας, η επίτροπος Ανταγωνισμού Νέλι Κρους και η Βουλγάρα επίτροπος προστασίας του καταναλωτή Μεγκλένα Κούνεβα. Η κ. Κούνεβα, θα πρέπει να σημειωθεί, αναδείχθηκε από τους αναγνώστες της εφημερίδας «Ευρωπαία της χρονιάς» για την προσπάθειά της να εκσυγχρονίσει, στην εποχή του Διαδικτύου τη νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών.

Σε άλλες κατηγορίες, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξελέγη «πολιτικός της χρονιάς» για την παρέμβασή του στον πόλεμο στον Καύκασο, τον περασμένο Αύγουστο. Μεταξύ των αντιπάλων του Σαρκοζί στην ψηφοφορία ήταν και ο Κύπριος πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, εξελέγη «κοινοτικός αξιωματούχος της χρονιάς» για τις άοκνες προσπάθειές του σε... χαλεπούς καιρούς στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 04/12/2008)