Οι επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη (Ευρωζώνη, Βρετανία, Σουηδία) απέτυχαν να τονώσουν χθες το κλίμα στα χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Οι επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη (Ευρωζώνη, Βρετανία, Σουηδία) απέτυχαν να τονώσουν χθες το κλίμα στα χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, εντεύθεν του Ατλαντικού, κατέπεσαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, τα πιστωτικά spreads διατηρήθηκαν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα και οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν περαιτέρω, κάτι που άφησε τις κεφαλαιαγορές να αναζητούν εναγωνίως επίπεδα στήριξης.

«Το περιβάλλον στην αγορά επιδεινώνεται ραγδαία σε όλες τις βασικές οικονομίες στον πλανήτη, ιδίως στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών και τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σημαντικά κατά το 2009», δήλωσε ο Μπίνιτ Πατέλ, ο οικονομολόγος στην Goldman Sachs.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς μείωσαν τα βασικά επιτόκιά τους κατά 75 και 100 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντάς τα στο 2,5% και 2% αντιστοίχως.

Πάντως, κυοφορήθηκαν ελπίδες για ακόμη μεγαλύτερη μείωση μετά την απόφαση νωρίτερα εντός της ημέρας της σουηδικής Riksbank να περικόψει το κόστος δανεισμού χρήματος κατά 175 μονάδες βάσης και της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας να το μειώσει κατά 150 μονάδες βάσης.

Ο Νικ Κούνις, ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Fortis Bank, δήλωσε πως η κίνηση της ΕΚΤ είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της και έδειξε πως η Τράπεζα αντιδρά δυναμικά στην κάθετη επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών. Στη συνέντευξή Τύπου που ακολούθησε την απόφαση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ απέφυγε να δώσει ενδείξεις για πιθανές περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων του ευρώ.

Οι επενδυτές έσπευσαν να τοποθετηθούν σε μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, αν και τα αρχικά κέρδη τους εξανεμίστηκαν. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund έπεσε, αρχικώς, κάτω από το επίπεδο του 3% (2,94%), για να διαμορφωθεί, αργότερα, στο 3,09%, ενώ, η αντίστοιχη του διετούς βρετανικού Gilt άγγιξε νέα χαμηλά 16ετίας (1,57%), προτού ανακάμψει για να κλείσει στο 1,81%.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του αμερικανικού δημοσίου, άγγιξε νέα χαμηλά των τελευταίων 53 ετών (2,54%) για να ανακάμψει, κινούμενο στην περιοχή του 2,66% στο μέσον των συναλλαγών.

Ανάλογη εικόνα εμφάνισε και η αγορά συναλλάγματος καθώς η στερλίνα κατέπεσε σε νέα χαμηλά των τελευταίων εξήμισι ετών, έναντι του δολαρίου και σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ. Ωστόσο, το βρετανικό νόμισμα ανέκαμψε, στα τέλη των συναλλαγών, έναντι του δολαρίου.

Στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 έκλεισε με απώλειες 0,4%, ενώ ο FTSE 100, στο Λονδίνο, υποχώρησε κατά 0,2%. Στην Wall Street και στο μέσον των συναλλαγών, ο δείκτης αναφοράς SκαιP 500 υποχωρούσε κατά 0,4%, ενώ στο Τόκιο, ο Nikkei έπεσε κατά 1%. Τέλος, η τιμή του αργού αμερικανικού πετρελαίου κατέπεσε σε νέα χαμηλά από τον Φεβρουάριο του 2005, εξαιτίας των ανησυχιών για επερχόμενη σημαντική μείωση της ζήτησης.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" 05/12/2008)