Κατόπιν κατηγορηματικών διαψεύσεων, η Λεττονία ξεκινά συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Βουλγαρία χάνει κοινοτικά κονδύλια αξίας 220 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της αδυναμίας της να πατάξει τη διαφθορά. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Αναδιάρθρωση και την Ανάπτυξη μειώνει στο ήμισυ τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην περιοχή.

Κατόπιν κατηγορηματικών διαψεύσεων, η Λεττονία ξεκινά συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Βουλγαρία χάνει κοινοτικά κονδύλια αξίας 220 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της αδυναμίας της να πατάξει τη διαφθορά. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Αναδιάρθρωση και την Ανάπτυξη μειώνει στο ήμισυ τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην περιοχή. Υπάρχει όμως και μία καλή είδηση, καθώς –κατά πάσα πιθανότητα– ήταν υπερβολικές οι εκτιμήσεις που ήθελαν την οικονομία της περιοχής που εκτείνεται από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα να εισέρχεται σε βαθιά ύφεση.

Ποιοι θα βοηθήσουν

Το πιο πιθανό είναι ότι οι χώρες αυτές θα αντιμετωπίσουν μια κατάσταση πολυετών, χαμηλών ή και μηδενικών αναπτυξιακών ρυθμών, με τα σημαντικότερα προβλήματα να πλήττουν εκείνες που διαθέτουν τα λιγότερα ισχυρά χρηματοπιστωτικά συστήματα και τις μεγαλύτερες οικονομικές ανισορροπίες. Ο υπόλοιπος «κόσμος,» και στη συγκεκριμένη περίπτωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι έτοιμος να τείνει χείρα βοηθείας
όταν απαιτείται και –πλέον χρήσιμο– πριν τα προβλήματα φτάσουν να αναστατώσουν τις αγορές.

Πολωνία – Ουγγαρία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέθεσε μια πιστωτική γραμμή αξίας 10 δισ. ευρώ στην Πολωνία, της οποίας το εθνικό νόμισμά, το ζλότι, υποτιμήθηκε δραστικά τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου. Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας, εντασσόμενη σε ένα διεθνές πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας με το ποσόν των 25 δισ. δολαρίων, κατάφερε από την πλευρά της ακόμη και να μειώσει κατά μισή μονάδα το βασικό επιτόκιό της δανεισμού, από τα επίπεδα του 11,5%, στα οποία το είχε καθορίσει μόλις τον Οκτώβριο.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι επίσης ότι οι ξένες τράπεζες έχουν σταθεί στο πλευρό των θυγατρικών τους στις πρώην κομμουνιστικές χώρες. Ηταν σε μεγάλο βαθμό ο δανεισμός που παράτολμα χορηγούσαν αφειδώς τα προηγούμενα χρόνια που συνέτεινε στη δημιουργία φούσκας τιμών των ακινήτων και σε αυτές τις χώρες. Οι ίδιες χρηματοδότησαν επίσης τεράστια ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών σε χώρες όπως η Λεττονία και η Βουλγαρία.

Βουλγαρία – Ρουμανία

Οι μεγαλύτεροι φόβοι επικρατούν για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τις δύο φτωχότερες χώρες, νέα μέλη της Ε. Ε., των οποίων η διακυβέρνηση αντιμετωπίζει τα πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα. Οι Βούλγαροι έχουν… δεμένα τα χέρια τους από το γεγονός ότι συνδέουν απόλυτα το εθνικό νόμισμά τους, τη λέβα, με το ευρώ. Ετσι αποκλείεται το ενδεχόμενο υποτίμησης, που θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους και τις εξαγωγές τους.

Επίσης, τους στερεί ένα πιθανό «μαξιλάρι» προστασίας της οικονομίας τους, καθώς η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας δεν μπορεί να αναπροσαρμόσει τα επιτόκιά της δανεισμού. Το έλλειμμα τρεχουσών λογαριασμών της Βουλγαρίας, αντίστοιχο με το 25% του ΑΕΠ της, αποτελεί κώδωνα κινδύνου. Θετικό είναι το γεγονός ότι η δημόσια οικονομία της Βουλγαρίας είναι σε καλή κατάσταση, με τη χώρα να έχει ελεγχόμενο εξωτερικό χρέος αλλά και δημοσιονομικά πλεονάσματα.

(από την εφημερίδα ¨ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ¨ 06/12/2008)