Προσφορά ύψους 4,5 δισ. δολαρίων κατέθεσε η μεγαλύτερη διαχειρίστρια πυρηνικών αντιδραστήρων στον κόσμο Electricite de France για το 50% των δραστηριοτήτων πυρηνικής ενέργειας της Constellation Energy. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η EDF, η προσφορά αποτιμά τη συνολική αξία της Constellation στα 52 δολάρια ανά μετοχή, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την τιμή στην οποία έκλεισαν την Τρίτη οι μετοχές της εταιρείας.

Προσφορά ύψους 4,5 δισ. δολαρίων κατέθεσε η μεγαλύτερη διαχειρίστρια πυρηνικών αντιδραστήρων στον κόσμο Electricite de France για το 50% των δραστηριοτήτων πυρηνικής ενέργειας της Constellation Energy.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η EDF, η προσφορά αποτιμά τη συνολική αξία της Constellation στα 52 δολάρια ανά μετοχή, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την τιμή στην οποία έκλεισαν την Τρίτη οι μετοχές της εταιρείας. Νωρίτερα το τρέχον έτος η Constellation συμφώνησε να εξαγοραστεί από την MidAmerican Energy Holdings της Berkshire Hathaway έναντι 4,7 δισ. δολαρίων.

Η Constellation έχει συμβουλεύσει τους μετόχους της να εγκρίνουν τη συμφωνία με την εταιρεία του Γουόρεν Μπάφετ, στην ψηφοφορία της 23ης Δεκεμβρίου. Η EDF, η οποία κατέχει το 9,5% της Constellation, απέσυρε τον Οκτώβριο την αρχική προσφορά που είχε καταθέσει για την εταιρεία, καθώς η τελευταία δέχθηκε την πρόταση Μπάφετ.

Σημειώνεται, ότι τον Ιούλιο του περασμένου έτους η EDF και η Constellation κατέληξαν σε συμφωνία για την κατασκευή σταθμών πυρηνικής ενέργειας με αντιδραστήρες τρίτης γενιάς.

Ωστόσο η μετοχή της EDF έχει υποχωρήσει περισσότερο από 45% το τρέχον έτος, ενώ παράλληλα κατέγραψε περαιτέρω πτώση χθες στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι το ύψος της εξαγοράς ήταν πολύ υψηλό.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 04/12/2008)