Η ιταλική βιομηχανία έχει μειώσει κατά σχεδόν ένα τρίτο την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εντός ενός διμήνου, σε μια ζοφερή ένδειξη της έντασης της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Πρόκειται για καίριο πλήγμα στις προσπάθειες που καταβάλλει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να υποβαθμίσει το εύρος της κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Η ιταλική βιομηχανία έχει μειώσει κατά σχεδόν ένα τρίτο την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εντός ενός διμήνου, σε μια ζοφερή ένδειξη της έντασης της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Πρόκειται για καίριο πλήγμα στις προσπάθειες που καταβάλλει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να υποβαθμίσει το εύρος της κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Η Terna, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος στο εθνικό δίκτυο, κατέγραψε μείωση της τάξης του 30% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ισχύος κατά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Φλάβιο Κατάνεο. Η παραγωγή χάλυβα και αυτοκινήτων έχει πληγεί περισσότερο.

Κατάθλιψη...

Οι παρατηρήσεις στις οποίες κατέληξε η Terna δημιουργούν ένα καταθλιπτικό σκηνικό. Την προηγούμενη Δευτέρα, το υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις ιταλικών και ξένων αυτοκινήτων, μειώθηκαν κατά 25% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Ιταλία έχει, ήδη, εισέλθει σε φάση ύφεσης, δεδομένου ότι κατέγραψε δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Υστερα από μια δεκαετία κατά την οποία οι επιδόσεις της ιταλικής οικονομίας υστερούσαν των μέσων όρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη βαίνει ολοταχώς σε μια ολοένα πιο βαθιά ύφεση σε σύγκριση με εκείνη που πλήττει τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι αναλυτές.

Η Cisl, το δεύτερο πιο ισχυρό εργατικό συνδικάτο στην Ιταλία, ανακοίνωσε προ ημερών, πως 180.000 εργάτες στον βιομηχανικό και κατασκευαστικό τομέα έχουν χάσει τη δουλειά τους στη χρονική περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου. Προειδοποίησε, επίσης, πως άλλες 900.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν στην επόμενη διετία. Η δημόσια αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να κατηγορήσει την κεντροαριστερή αντιπολίτευση και τα εργατικά συνδικάτα ότι τρομοκρατούν τον λαό και υποστήριξε πως η Ιταλία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

«Η Ιταλία είναι, σήμερα, πιο ισχυρή από ό,τι είμαστε διατεθειμένοι να πιστέψουμε», δήλωσε, πριν από μια εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Τζιούλιο Τρεμόντι. Την περασμένη Παρασκευή, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της προώθησης ενός μετριοπαθούς δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης που θεωρήθηκε αναγκαίο εξαιτίας των επιδεινούμενων οικονομικών μεγεθών, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στον λαό είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους εργάτες».

Σε σύγχυση

Μπορεί κανείς να συγχωρέσει τους Ιταλούς αν νιώθουν πως τελούν σε σύγχυση. Πριν από οκτώ μήνες, στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας, το σλόγκαν με τον τίτλο:

«Η Ιταλία έχει γονατίσει» και η υπόσχεση πως μπορεί να την ανορθώσει εκ νέου, είχαν χρησιμοποιηθεί, κατά κόρον, από τον κ. Μπερλουσκόνι ως μοχλοί επίθεσης κατά της κεντροαριστεράς κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι.

Προ ημερών η Il Giornale, εφημερίδα που ελέγχει η οικογένεια του κ. Μπερλουσκόνι, επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά τής, όπως χαρακτήρισε, καταστροφολογίας που διατυπώνεται από την Αριστερή πτέρυγα του πολιτικού κόσμου και η οποία θεωρεί πως «η Ιταλία έχει γονατίσει». Ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι Ιταλοί διαθέτουν ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά αποταμίευσης στην Ευρώπη, έγραφε η εφημερίδα.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι συντηρητικές πρακτικές δανεισμού που ακολουθήθηκαν βοήθησαν να προστατευθούν οι ιταλικές τράπεζες από τα χειρότερα που επιφυλάσσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, ωστόσο, η Ιταλία, που διαθέτει έναν μεγάλο βιομηχανικό τομέα και θεωρείται ως η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη κεφαλαιουχικών αγαθών στον πλανήτη, δεν μπορεί να αποφύγει την καταιγίδα που πλήττει την πραγματική οικονομία.

Ο Τίτο Μποέρι, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Bocconi, επέκρινε με σκληρές φράσεις το «αξιοθρήνητο», όπως το χαρακτήρισε, πακέτο τόνωσης της οικονομίας, κατηγορώντας, παράλληλα, τον υπουργό Οικονομικών κ. Τρεμόντι ότι υπήρξε υπερβολικά χαλαρός από δημοσιονομικής άποψης επί των προηγούμενων κεντροδεξιών κυβερνήσεων, τη χρονική περίοδο 2001 - 2006, αλλά, τώρα, υιοθετεί (ο κ. Τρεμόντι) μια πολιτική «με το σταγονόμετρο», όταν απαιτείται να εφαρμοστεί το μέτρο των γενναίων φορολογικών περικοπών.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 06-07/12/2008)