Το ενδιαφέρον της Lukoil για την Repsol προκάλεσε στην Ισπανία μεγαλύτερο πάταγο από αυτόν που προκάλεσε στη Βρετανία η Gazprom το 2006, όταν εξέφρασε την επιθυμία της να εξαγοράσει την Centrica. H αντίδραση στη Μαδρίτη, όπου τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι ο ρωσικός πετρελαϊκός όμιλος εξακολουθεί να επιδιώκει την έγκριση της κυβέρνησης για να εξαγοράσει το 20% της Repsol, είναι υπερβολική.

Το ενδιαφέρον της Lukoil για την Repsol προκάλεσε στην Ισπανία μεγαλύτερο πάταγο από αυτόν που προκάλεσε στη Βρετανία η Gazprom το 2006, όταν εξέφρασε την επιθυμία της να εξαγοράσει την Centrica.

H αντίδραση στη Μαδρίτη, όπου τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι ο ρωσικός πετρελαϊκός όμιλος εξακολουθεί να επιδιώκει την έγκριση της κυβέρνησης για να εξαγοράσει το 20% της Repsol, είναι υπερβολική.

Η Lukoil είναι ιδιωτική: η αμερικανική ConocoPhillips κατέχει το 20%. Αντίθετα με την Gazprom είναι πιστή στο Κρεμλίνο, και όχι ελεγχόμενη από αυτό.

Κατά γενική παραδοχή, η ρωσική ηγεσία ωθεί τις ρωσικές εταιρείες να πραγματοποιούν εξαγορές στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας την οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας.

Ωστόσο, οι φιλοδοξίες της Lukoil στην Ισπανία έχουν την ίδια βάση με αυτές πολλών ξένων εταιρειών που επεκτείνονται στο εξωτερικό, μετά την υπόθεση της Yukos: η κατοχή ισχυρών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό τις διασφαλίζει από «επιθέσεις» του Κρεμλίνου.

Όμως, εάν οι Ισπανοί πολιτικοί δεν φαίνονται ενθουσιασμένοι με την προοπτική ενός deal μεταξύ της Lukoil και της Repsol, οι μέτοχοι του ρωσικού ομίλου δεν πρέπει να είναι καθόλου ενθουσιασμένοι.

Είναι αλήθεια πως ενδεχόμενη παρουσία στο διοικητικό συμβούλιο της Repsol μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της που είναι η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας όσον αφορά τη διύλιση στην Ευρώπη, που θα της επιτρέψει να στείλει ρωσικό αργό στα ισπανικά διυλιστήρια.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η UBS, ένα μειοψηφικό μερίδιο μάλλον δεν βοηθά έναν άλλο στόχο της Lukoil -που είναι η επέκτασή της στην παραγωγή της Λατινικής Αμερικής- καθώς πολλές από τις δραστηριότητες της Repsol σ΄ αυτήν την περιοχή είναι σε μορφή ξεχωριστών κοινοπραξιών.

Το να επιδιώξει να αυξήσει το μερίδιό της αργότερα, μπορεί να εξακολουθεί να είναι δύσκολο από πολιτικής απόψεως. Και οι τιμές που συζητούνται είναι έως δύο φορές τη σημερινή τιμή της μετοχής της Repsol - που αποτιμά τον ισπανικό όμιλο πολύ πάνω από την κεφαλαιοποίηση της Lukoil. Είναι δύσκολο να δούμε τον τρόπο που ένα τέτοιο deal μπορεί να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της Lukoil.

Στο μεταξύ, η τιμή του ρωσικού αργού έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα κάτω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι - επίπεδο το οποίο θα πρέπει να κάνει την Lukoil να μειώσει σημαντικά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της στη Ρωσία το 2009.

Δεν είναι κατάλληλη εποχή για την Lukoil να επιδιώκει την απόκτηση ισχυρών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Είναι καλύτερα να επικεντρωθεί στη βελτίωση της διαχείρισης στην Ρωσία, και να διασφαλίσει ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των εκτεταμένων αποθεμάτων της στην ρωσική επικράτεια.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ/F.T THE LEX COLUMN,09/12/2008)