Η αλλαγή του κλίματος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση των υδάτων, η βιοποικιλότητα (συμπεριλαμβανομένης της συναφούς στήριξης της καινοτομίας) και η αναδιάρθρωση στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελούν τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Eνωσης

Η αλλαγή του κλίματος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση των υδάτων, η βιοποικιλότητα (συμπεριλαμβανομένης της συναφούς στήριξης της καινοτομίας) και η αναδιάρθρωση στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελούν τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Eνωσης, οι οποίες θα προστεθούν στις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για την αγροτική ανάπτυξη (περίοδος προγραμματισμού 2007-2013), που έχουν οριστεί με την Απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών, αριθμ. 144 του 2006.

Με σχέδιο απόφασης, που η γαλλική προεδρία προωθεί προς έγκριση ενδεχομένως και εντός του μηνός Δεκεμβρίου, τροποποιείται η απόφαση 144 του 2006 με την προσθήκη και των νέων προτεραιοτήτων που προαναφέρθηκαν.

Ακόμη, στο σχέδιο της νέας απόφασης του Συμβουλίου Yπουργών της Eνωσης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι, στο πλαίσιο της γενικής στρατηγικής της Ε.Ε. για την αλλαγή του κλίματος, στο μέλλον η γεωργία και η δασοκομία θα κληθούν να συμβάλουν σε μεγαλύτερο βαθμό στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και στην αύξηση της δέσμευσης άνθρακα. Η αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας από τη γεωργική και δασική βιομάζα αναμένεται επίσης ότι θα συμβάλει στην επίτευξη των νέων στόχων της Ε.Ε. σχετικά με τη συνολική κατανάλωση καυσίμων και ενέργειας έως το 2020.

Περισσότερο βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης των υδάτων στη γεωργία θα είναι ουσιώδους σημασίας για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας υδάτων στο μέλλον και για την προσαρμογή στις προβλεπόμενες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στους υδάτινους πόρους.

Επιπλέον, πολύ μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί να αποτελεί η ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας. Η στήριξη της καινοτομίας που σχετίζεται με αυτές τις νέες προκλήσεις μπορεί να διευκολύνει την εφαρμογή αυτών των προτεραιοτήτων.

 (Από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, 11/12/2008)