Μία Ιστορική Απόφαση για την Ενέργεια

Τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος όπου η έννομη τάξη καταργήθηκε και η οχλοκρατία εθριάμβευσε, επεσκίασαν τα τεκταινόμενα στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Πόζναν της Πολωνίας, όπου συνέρχεται η Σύνοδος για την Κλιματική Αλλαγή.
Energia.gr
Πεμ, 11 Δεκεμβρίου 2008 - 15:00

Τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος όπου η έννομη τάξη καταργήθηκε και η οχλοκρατία εθριάμβευσε, επεσκίασαν τα τεκταινόμενα στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Πόζναν της Πολωνίας, όπου συνέρχεται η Σύνοδος για την Κλιματική Αλλαγή.

Την περασμένη Τρίτη (9/12) οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος της παραγωγής του 20% της ενέργειας της Ευρώπης από ανανεώσιμες πηγές ως το 2020 που μαζί με το 20% μείωσης των ρύπων και το 20% εξοικονόμησης ενέργειας (το γνωστό πρόγραμμα 20 – 20 – 20) έχει από πέρυσι προτείνει ως στόχο η Ε. Επιτροπή. Η  ιστορική αυτή συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές ευρωπαϊκές επενδύσεις στους τομείς της αιολικής, ηλιακής, γεωθερμικής, ακόμη και κυματικής ενέργειας, προσφέροντας ασφάλεια σε όσους αποτολμούν τις επενδύσεις αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συμφωνία προβλέπεται και η χρήση υγρών βιοκαυσίμων στις μεταφορές, κάτι που επικρίνεται σφοδρά από πράσινα κόμματα και οικολογικές οργανώσεις. Όμως, όπως παρατηρούν εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων ΑΠΕ στις Βρυξέλλες «η συμφωνία θα κάνει τη διαφορά και θα προσφέρει ασφάλεια στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Η συμφωνία επιπλέον προβλέπει ότι τα βιοκαύσιμα και η προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτουν το 10% των αναγκών της Ευρώπης για μεταφορές ως το 2020.

Η ανωτέρω συμφωνία για τις ΑΠΕ η οποία ήδη χαρακτηρίζεται ιστορική από τους περισσότερους οπαδούς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την επίτευξη ενδοευρωπαϊκής συμφωνίας για τους ρύπους που κι αυτή με τη σειρά της θα αποτελέσει ένα βήμα για την παγκόσμια συμφωνία. Προκειμένου να επιτευχθεί η παγκόσμια αυτή συμφωνία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΟΗΕ στο Πόζναν.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι η προχθεσινή αυτή συμφωνία μπορεί να θεωρηθεί ως ιστορική για έναν ακόμη λόγο. Και αυτός είναι ότι μετά την απόφαση αυτή του Ευρωκοινοβουλίου ανοίγει ο δρόμος για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το πακέτο 20 – 20 – 20, που θα δεσμεύσει πλέον τις εθνικές κυβερνήσεις στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων τα οποία και έχουν απόλυτη συνάρτηση μεταξύ τους. Δηλαδή δεν εννοούνται πρωτοβουλίες για τη μείωση των ρύπων χωρίς παράλληλη προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας και αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον και αξιοσημείωτο στο όλο θέμα, δηλαδή της ριζικής στροφής στην Ευρώπη των 27 προς μία άλλη ενεργειακή κατεύθυνση, είναι το γεγονός ότι η ανωτέρω απόφαση ελήφθη σε περίοδο χαμηλών σχετικά τιμών πετρελαίου, πράγμα που αξιολογείται ως θετικό αφού φανερώνει μία πολιτική ωρίμανση ως προς την διαχείριση των σημαντικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών προβλημάτων της εποχής μας.