Μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε αναγκαίο το πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ανεπαρκή όσα εθνικά προγράμματα κατά της ύφεσης έχουν ανακοινωθεί ώς τώρα, καταιγισμός δυσοίωνων στοιχείων σκιαγραφεί τη ζοφερή εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε αναγκαίο το πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ανεπαρκή όσα εθνικά προγράμματα κατά της ύφεσης έχουν ανακοινωθεί ώς τώρα, καταιγισμός δυσοίωνων στοιχείων σκιαγραφεί τη ζοφερή εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η σημαντικότερη ανάμεσά τους είναι η πρόβλεψη του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου RWI πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί κατά 2% το επόμενο έτος, καταγράφοντας έτσι τη μεγαλύτερη συρρίκνωσή της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακολουθεί η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής σε Γαλλία και Ιταλία και η εκτίμηση επίσημου φορέα της Βρετανίας πως το τρίμηνο που τελειώνει ενδέχεται να σημειώσει η βρετανική οικονομία τη μεγαλύτερη συρρίκνωσή της μετά το 1990.

Μείωση απασχόλησης - εσόδων

Ειδικότερα, το RWI, που συμμετέχει στην εκπόνηση των διετών οικονομικών εκθέσεων για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης, υποβάθμισε την προηγούμενη πρόβλεψή του στην οποία προέβη τον Σεπτέμβριο και η οποία μιλούσε για ανάπτυξη 0,7%. Οπως ανέφερε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα μειωθούν η απασχόληση και τα φορολογικά έσοδα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία τόνισε πως «η κρίση στις χρηματαγορές θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο».

Προέβλεψε, επίσης, ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γερμανία θα παραμείνουν «στάσιμες» τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους καθώς θα υποχωρεί ο πληθωρισμός στη χώρα κατά μέσον όρο στο 0,9% το 2009. Καλώντας, έτσι, τη Γερμανίδα καγκελάριο να μειώσει τη φορολογία, πρόσθεσε πως μια επιστροφή φόρων συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ, αντίστοιχη του 1% του ΑΕΠ, μπορεί να δώσει μια ώθηση στην ανάπτυξη προσθέτοντας 0,7%.

Στο μεταξύ, η γαλλική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε χθες πως η βιομηχανική παραγωγή στη δεύτερη οικονομία της Ζώνης Ευρώ μειώθηκε τον Οκτώβριο περισσότερο από τις προβλέψεις. Η μείωση στον μεταποιητικό τομέα τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 11 ετών καθώς έφθασε στο 3,2%, ενώ στο σύνολο της παραγωγής στο 2,7%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία υποχώρησε κατά 1,2% από το αναθεωρημένο 2,6% του Σεπτεμβρίου και περισσότερο από το προβλεπόμενο 1%, σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία. Πρόσφατη έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομικών αναλυτών κατέτεινε στην πρόβλεψη για μείωση της βιομηχανικής παραγωγής Γαλλίας και Ιταλίας κατά 0,5% και 1% αντιστοίχως. Τα κακά νέα για την Ιταλία δεν τελειώνουν, όμως, εδώ καθώς τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου φέρουν τις εξαγωγές της να μειώνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών ετών. Σύμφωνα, πάντα, με την ιταλική στατιστική υπηρεσία, οι πωλήσεις ιταλικών προϊόντων στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2005. Οι προβλέψεις μιλούσαν για μείωση 1%.

Πιθανή κάμψη του βρετανικού ΑΕΠ

Εξάλλου, στην εκτός Ζώνης Ευρώ Βρετανία το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών θεωρεί πιθανή μια συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 1% στο οποίο έφθασε η μείωση το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος. Το εν λόγω ινστιτούτο, στου οποίου την πελατεία συγκαταλέγεται και η κεντρική τράπεζα της χώρας, επισήμανε πως τελευταία φορά που σημειώθηκε τόσο υψηλός ρυθμός συρρίκνωσης της βρετανικής οικονομίας ήταν το γ΄ τρίμηνο του 1990, όταν το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,2%. Μία ημέρα προτού δοθούν στη δημοσιότητα τα εν λόγω στοιχεία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτήρισε επιβεβλημένη την υιοθέτηση του πακέτου των 200 δισ. ευρώ που, όπως τόνισε, θα αναχαιτίσει την ύφεση βραχυπρόθεσμα, θα διασφαλίσει τη σταθερότητα μεσοπρόθεσμα και την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, ενώ ο επίτροπος Νομισματικών, Χοακίν Αλμούνια, κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και χαρακτήρισε ανεπαρκή όσα έχουν λάβει ώς τώρα.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11/12/2008)