Πενιχρά είναι τα οφέλη για την ενίσχυση των χειμαζόμενων ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την προώθηση του πακέτου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που ξεκίνησε χθες.

Πενιχρά είναι τα οφέλη για την ενίσχυση των χειμαζόμενων ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την προώθηση του πακέτου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που ξεκίνησε χθες.

Η ελληνική οικονομία δεν έχει τις αντοχές για να διαθέσει το 1,5% του ΑΕΠ της για δράσεις άμεσης ανακούφισης από την εν εξελίξει κρίση, προκειμένου να τονώσει την κατανάλωση και να διευκολύνει ουσιαστικά τους δανειολήπτες.

Το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων, που έχει θέσει προς συζήτηση η γαλλική Προεδρία στο Συμβούλιο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. και αναμένεται έστω και με μικρές αλλαγές (μάλλον επουσιώδεις για την Ελλάδα) να εγκριθεί, ξεκαθαρίζει απόλυτα και το περίφημο ζήτημα της υπέρβασης ή όχι του ορίου του 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος, που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ειδικότερα γίνεται σαφής αναφορά για λήψη μέτρων, ανάλογα με την εθνική κατάσταση της κάθε χώρας, τα οποία μπορεί να λάβουν τη μορφή αύξησης των δημοσίων δαπανών, μείωσης της φορολογικής πίεσης, υποστήριξης συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων ή άμεσων ενισχύσεων στα νοικοκυριά, ειδικότερα στα πιο ευάλωτα.

Η εθνική κατάσταση της κάθε χώρας έχει άμεση σχέση με το ύψος των ελλειμμάτων της και στο πλαίσιο αυτό το κείμενο συμπερασμάτων καθιστά σαφές ότι το αναθεωρημένο Σύμφωνο θα παραμείνει ο πυλώνας της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής.

«Το Σύμφωνο παρέχει την ευελιξία, που επιτρέπει την εφαρμογή του συνόλου των μέτρων του σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης, με στόχο τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα, η οποία περιλαμβάνει τη γρήγορη επιστροφή προς τη μείωση των ελλειμμάτων, που προσωρινά έχουν ανέβει», επισημαίνεται στο σχέδιο χαρακτηριστικά. Η αναφορά αυτή βάζει τέλος στις όποιες προθέσεις υπέρβασης του ορίου του 3%, ειδικά για οικονομίες όπως η ελληνική, οι οποίες κινούνται συνεχώς πέριξ της επιτήρησης.

Ερωτηματικό ο ΦΠΑ

Την ίδια στιγμή ερωτηματικό παραμένει το ζήτημα της λήψης απόφασης για μείωση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες εντάσεως εργασίας ή στα λεγόμενα «πράσινα» επαγγέλματα και προϊόντα.

Το σχέδιο συμπερασμάτων περιλαμβάνει τη σχετική πρόταση, αλλά εντός παρενθέσεων, καθώς αποτελεί αντικείμενο έντονης διαμάχης ανάμεσα στους Γάλλους και τους Γερμανούς.

Οι Γάλλοι δια του Ν. Σαρκοζί φέρονται να επιζητούν την προώθηση μίας ανάλογης ρύθμισης, η οποία μπορεί να οδηγήσει τον ΦΠΑ για τις συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών-επαγγελμάτων σε επίπεδα σαφώς χαμηλότερα του 15%, αλλά οι Γερμανοί αντιτίθενται σθεναρά υποστηρίζοντας ότι ανάλογα μέτρα δεν αποδίδουν προς όφελος του καταναλωτή.

Ζητούμενο αποτελεί και η ακριβής φράση, η οποία θα υιοθετηθεί για το ποσοστό του ΑΕΠ των χωρών-μελών της Ε.Ε. (το γνωστό 1,5%), που ισοδυναμεί με το ποσό των 200 δισ. ευρώ του σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Γαλλία προτείνει (αυτό υπάρχει και στο σχέδιο) το ύψος του σχεδίου να είναι τουλάχιστον το 1,5% του ΑΕΠ, ενώ η Γερμανία ζητά να είναι έως 1,5%. Οι πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για ενδεχόμενη υποχώρηση της Γερμανίας στο ζήτημα αυτό. Από τα 200 δισ. ευρώ του πακέτου, τα 30 δισ. θα προέρχονται από την Κοινότητα και τα 170 δισ. από εθνικούς προϋπολογισμούς.

Μειονεκτεί η Ελλάδα

Η Ελλάδα στο μόνο που μπορεί να ελπίζει, εκτός από τα πολύ περιορισμένα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους άνεργους, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων και το επίδομα θέρμανσης, είναι η επιτάχυνση της προκαταβολής προς τα κράτη- μέλη από τα διαρθρωτικά ταμεία. Στην περίπτωση αυτή, η χώρα μας θα λάβει περίπου 408 εκατ. ευρώ το 2009.

Περαιτέρω η χώρα μας αναμένει κοινοτικά κονδύλια, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό προγραμματισμένα για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Πέραν τούτου ουδέν για την ελληνική οικονομία, η οποία δεν έχει το περιθώριο να δώσει νέα ώθηση στην επέκταση της εσωτερικής κατανάλωσης, που επί σειρά ετών αποτέλεσε ένα από τα «καύσιμα» της ανάπτυξης.

Πραγματική οικονομία

«Η οικονομική κρίση χτυπά τώρα την πραγματική οικονομία. Η Ευρωζώνη, αλλά και όλη η Ε.Ε. απειλούνται από την ύφεση. Σε αυτές τις ιδιάζουσες περιπτώσεις, η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει ενωμένα, δυνατά, άμεσα και αποφασιστικά για να αποφύγει μία σπειροειδή ύφεση και για να υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.

Θα πρέπει να κινητοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει και να δράσει με τρόπο συντονισμένο, ούτως ώστε να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα των μέτρων που λαμβάνονται. Σε αυτό το πλαίσιο οι πολιτικές της προστασίας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης είναι ζωτικής σημασίας», υπογραμμίζεται με έμφαση στο σχέδιο συμπερασμάτων και ταυτόχρονα «κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου» για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή οι ηγέτες της Ε.Ε. διαπιστώνουν ότι η χρηματοπιστωτική αγορά παραμένει εύθραυστη και απαιτείται εγρήγορση, καθώς και εφαρμογή κατά προτεραιότητα των μέτρων, που προορίζονται για την ενίσχυση της σταθερότητας και της επίβλεψης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χρησιμοποιήσουν πλήρως τις διευκολύνσεις, που τους έχουν δοθεί για να διατηρήσουν και να στηρίξουν την πιστωτική επέκταση της οικονομίας, καθώς και για να περάσουν στους δανειολήπτες τις μειώσεις στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι η αύξηση των επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 30 δισ. ευρώ τη διετία 2009-2010, προς όφελος των ΜΜΕ, των σχεδίων για την ανανεώσιμη ενέργεια και για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ακόμη μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η παροχή κρατικών ενισχύσεων, ενώ στις παρούσες συνθήκες η εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού θα πρέπει να απαντούν στην ανάγκη για άμεση και ευέλικτη δράση.

Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα στήριξης της κατανάλωσης πρέπει να στοχεύουν σε άμεσο αποτέλεσμα, να είναι περιορισμένα χρονικά και στοχευμένα στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως οι κατασκευές, ενώ οι ηγέτες των 27 κάλεσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν να υιοθετήσουν τις απαραίτητες σχετικές αποφάσεις το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2009.

Τέλος στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα εξεταστεί η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης, που μπορεί να συμπληρωθεί ή να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες.

Η Ελλάδα στο μόνο που μπορεί να ελπίζει, εκτός από τα πολύ περιορισμένα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους άνεργους, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων και το επίδομα θέρμανσης, είναι η επιτάχυνση της προκαταβολής προς τα κράτη- μέλη από τα διαρθρωτικά ταμεία. Στην περίπτωση αυτή, η χώρα μας θα λάβει περίπου 408 εκατ. ευρώ το 2009.

Αναμένεται θαύμα Σαρκοζί

«H θετική ανυπομονησία» του προέδρου της Γαλλίας Nικολά Σαρκοζί που απεχθάνεται όπως ο διάβολος το λιβάνι την αποτυχία, αναμένεται ότι θα κάνει και πάλι το θαύμα της έτσι ώστε μέσα στη σημερινή ημέρα να κλείσουν όλα τα μεγάλα θέματα (ενέργεια, κλίμα, έξοδος από την οικονομική κρίση) που έχουν στο τραπέζι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Kοινότητας.

H παραπάνω πρόβλεψη ανήκει στον πρόεδρο της Kομισιόν Mανουέλ Mπαρόζο, όπως και ο χαρακτηρισμός αυτού του ευρωπαϊκού συμβουλίου που άρχισε χθες στις Bρυξέλλες «σαν η πιο σημαντική Σύνοδος Kορυφής των τελευταίων ετών, στην οποία παίζεται η αξιοπιστία της Eυρώπης».

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 12/12/2008)