Υπάρχει περίπτωση η τιμή του πετρελαίου να ανακάμψει στα 80 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Μάρτιο και στα 100 δολάρια μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο; Με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται στα 45 δολάρια το βαρέλι και τη διεθνή οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, μία τέτοια πιθανότητα μοιάζει αρκετά δύσκολη.

Υπάρχει περίπτωση η τιμή του πετρελαίου να ανακάμψει στα 80 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Μάρτιο και στα 100 δολάρια μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο;

Με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται στα 45 δολάρια το βαρέλι και τη διεθνή οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, μία τέτοια πιθανότητα μοιάζει αρκετά δύσκολη. Ωστόσο, πολλά στελέχη της αγοράς, όπως και η MF Global που δραστηριοποιείται στην αγορά εμπορευμάτων, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά πιθανό.

Η δυνατότητα εξαγοράς αργού πετρελαίου σε προκαθορισμένες τιμές και ημερομηνίες αποτελεί μία ένδειξη ότι ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι η τιμή του πετρελαίου έχει αγγίξει τα κατώτατα επίπεδα, κυρίως λόγω του ότι ο ΟΠΕΚ έχει αποφασίσει να περιορίσει σημαντικά την παραγωγή του.

Παράλληλα, αποτελεί μία προσπάθεια διαχείρισης της υπερβολικής αστάθειας των τιμών, του πόσο γρήγορα και υψηλά θεωρούν οι επενδυτές ότι μπορεί να μεταβληθούν οι τιμές, η οποία αυτή την εβδομάδα ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών, στο 114,41%. Υπό κανονικές συνθήκες, ο δείκτης της αστάθειας είναι χαμηλότερος του 40%. «Την τελευταία φορά που είχε παρατηρηθεί τόσο έντονα αυτό το φαινόμενο ήταν κατά τη διάρκεια της επέμβασης του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990», αναφέρει ο Ρέιμοντ Καρμπόνε της Paramount Options.

Οι αγοραστές επωφελούνται από την μείωση των τιμών, καθώς το κόστος για τη διασφάλιση του δικαιώματος αγοράς πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι έως τον Μάρτιο ανέρχεται σήμερα στα 60 σεντς το βαρέλι, έναντι σχεδόν 5 δολαρίων το βαρέλι πριν από έναν μήνα. Αντίστοιχη μείωση έχει καταγράψει και το κόστος για την αγορά πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Ο αριθμός των συμβολαίων σε εκκρεμότητα για αγορά στα 80 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο του 2009 εξαπλασιάστηκε μέσα σε ένα μήνα σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Μεγάλη αύξηση καταγράφηκε και για τα συμβόλαια στα 100 δολάρια το βαρέλι το Δεκέμβριο του 2009, που ανήλθαν αυτή την εβδομάδα στις 28.000 έναντι μόλις 5.000 τον Οκτώβριο.

Εχοντας υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας την περασμένη εβδομάδα, με την τιμή του να ανέρχεται μόλις στα 40,5 δολάρια το βαρέλι, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε στη συνέχεια, αγγίζοντας χθες τα 47 δολάρια το βαρέλι, λόγω της μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά το τελευταίο δίμηνο.

Το πετρελαϊκό καρτέλ, που ελέγχει το 40% της παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως, μείωσε την παραγωγή του στα 31,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το Νοέμβριο, έναντι 32,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

Αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν ότι η στάση των επενδυτών ενδέχεται να αλλάξει αν ο ΟΠΕΚ αποφασίσει περαιτέρω μείωση της παραγωγής του στο πλαίσιο της διάσκεψης των μελών του που θα πραγματοποιηθεί στο Οράν της Αλγερίας την ερχόμενη Τετάρτη.

Στον αντίποδα, το περασμένο καλοκαίρι που η τιμή του πετρελαίου άγγιξε τα 150 δολάρια το βαρέλι, πολλοί επενδυτές επωφελήθηκαν στοιχηματίζοντας σε αυτό που φαινόταν σχεδόν βέβαιο, στην μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου που ακολούθησε έκτοτε, τους απέφερε σημαντικά κέρδη. Με την τιμή του πετρελαίου να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, πολλοί είναι αυτοί που ευελπιστούν να επαναλάβουν το στοίχημα, αυτή τη φορά από την ανάποδη.

Εξαιρετική αστάθεια

Εχοντας υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας την περασμένη εβδομάδα, με την τιμή του να ανέρχεται μόλις στα 40,5 δολάρια το βαρέλι, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε στη συνέχεια, αγγίζοντας χθες τα 47 δολάρια το βαρέλι, λόγω της μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά το τελευταίο δίμηνο.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 12/12/2008)