Η Σουηδία λαμβάνει τα περισσότερα μέτρα από όλες τις υπόλοιπες χώρες για την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες κατά την διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στην Πολωνία για τις κλιματικές αλλαγές, η Σαουδική Αραβία είναι ουραγός στην λίστα με 57 κράτη που ευθύνονται για το 90% και πλέον των παγκοσμίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος.

Η Σουηδία λαμβάνει τα περισσότερα μέτρα από όλες τις υπόλοιπες χώρες για την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες κατά την διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στην Πολωνία για τις κλιματικές αλλαγές, η Σαουδική Αραβία είναι ουραγός στην λίστα με 57 κράτη που ευθύνονται για το 90% και πλέον των παγκοσμίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος. Για το 2008, η Σουηδία βρίσκεται στην τέταρτη θέση της κατάταξης, ενώ τις τρεις πρώτες θέσεις δεν κατέλαβε καμμία χώρα.

Την ίδια ώρα, μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής κανένα κράτος δεν έχει δείξει την βούληση να δεσμευθή πιο ενεργά ώστε να αποφευχθή μία «επικίνδυνη» μεταβολή του κλίματος. Αυτή χαρακτηρίζεται από αύξηση της θερμοκρασίας δύο και πλέον βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.«Καμμία απολύτως χώρα δεν ικανοποιεί πλήρως τα κριτήρια για την προστασία του κλίματος», υπογραμμίζουν οι οργανώσεις.

Σύμφωνα με την μελέτη του 2008, μετά την Σουηδία ακολουθούν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ινδία, η Βραζιλία, η Βρεταννία και η Δανία, ενώ οι δέκα τελευταίες χώρες της λίστας είναι η Ελλάδα, η Μαλαισία, η Κύπρος, η Ρωσία, η Αυστραλία, το Καζακστάν, το Λουξεμβούργο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Σαουδική Αραβία στην τελευταία θέση. Η μελέτη του 2007, είχε δώσει τις τρεις πρώτες θέσεις στην Σουηδία, την Γερμανία και την Ισλανδία, ενώ οι τρεις τελευταίες χώρες ήταν η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία.

Εν τω μεταξύ, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η επιθετική αντιμετώπισις των κλιματικών αλλαγών είναι ένα «επείγον θέμα». Τόνισε δε πως δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, επιχειρηματίες και καταναλωτές πρέπει να συνεργασθούν όλοι μαζί για να καταλήξουν σε ένα συναινετικό πλαίσιο και να βρουν μια επιθετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 11/12/2008)