Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωσις να διακηρύσση ότι θα αντιμετωπίση ενωμένη την κρίση. Ωστόσο, ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών για τον τρόπο αντιμετωπίσεώς της. Είναι γεγονός ότι κάθε χώρα-μέλος έχει την δική της στρατηγική. Αμφιταλαντεύεται μεταξύ της μειώσεως φορολογίας, της μειώσεως του ΦΠΑ ή της μειώσεως των εισφορών στα κοινωνικά ταμεία.

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωσις να διακηρύσση ότι θα αντιμετωπίση ενωμένη την κρίση. Ωστόσο, ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών για τον τρόπο αντιμετωπίσεώς της. Είναι γεγονός ότι κάθε χώρα-μέλος έχει την δική της στρατηγική. Αμφιταλαντεύεται μεταξύ της μειώσεως φορολογίας, της μειώσεως του ΦΠΑ ή της μειώσεως των εισφορών στα κοινωνικά ταμεία. 

Οι διαφωνίες έχουν ήδη αναδυθή στην επιφάνεια της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, με χαρακτηριστική περίπτωση την απουσία της Καγκελλαρίου Άγγελα Μέρκελ από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο μεταξύ του Βρεταννού Πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν και του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζύ. Θέμα της συναντήσεως ήταν η αναζήτησις μεθόδων αντιμετωπίσεως της διεθνούς οικονομικής κρίσεως και φυσικά η απουσία της εκπροσώπου της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης προκάλεσε αίσθηση.

Η Γερμανία πάντως δείχνει να μην ενοχλείται από την γαλλο-βρεταννική συμμαχία. Ισχυρίζεται ότι οι διμερείς συναντήσεις εν όψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι κάτι το φυσιολογικό και δεν προκαλούν καμμία απολύτως δυσφορία στο Βερολίνο. Είναι όμως σαφές ότι η Συνάντησις Κορυφής του Λονδίνου ερήμην της Γερμανίδας Καγκελλαρίου είναι ενδεικτική για την επικριτική στάση της Βρεταννίας και της Γαλλίας όσον αφορά στον τρόπο χειρισμού της οικονομικής κρίσεως από την Άγγελα  Μέρκελ. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός της συμμετοχής του Προέδρου της Κομμισσιόν  Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην εν λόγω συνάντηση.

Για μια ακόμη φορά ο Βρεταννός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν εμφανίσθηκε ως ο σωτήρας της ευρωπαϊκής οικονομίας δηλώνοντας ότι: «θα κάνουμε πράγματα που δεν έκανε καμμιά άλλη χώρα πριν από εμάς». Ο Μπράουν διατυμπανίζει ότι εκείνος πρότεινε πρώτος σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών, προχώρησε στην μείωση του ΦΠΑ και αποφάσισε το πιο γενναίο πακέτο μέτρων ενισχύσεως της οικονομίας. Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος άφησε αιχμές κατά της πολιτικής που ακολουθεί η Γερμανίδα Καγκελλάριος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Γαλλία δρα και η Γερμανία σκέπτεται».

Εκτιμάται ότι τόσο ο Μπράουν όσο και ο Σαρκοζύ βλέπουν την επιφυλακτική στάση της Άγγελα Μέρκελ ως τροχοπέδη στην προσπάθεια στηρίξεως της ευρωπαϊκής οικονομίας. Φοβούνται μάλιστα ότι οι Γερμανοί καταναλωτές θα επωφεληθούν τελικά από τα πακέτα σωτηρίας, στα οποία προχώρησαν Γαλλία και Βρεταννία χωρίς το Βερολίνο να χρειασθή να προβή σε οποιαδήποτε σχετική ενέργεια. Όμως, σύμφωνα με την ελληνική ιστοσελίδα της «Ντώυτσε Βέλλε», η Γερμανία τηρεί στάση αναμονής για τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, η γερμανική οικονομία έχει διαφορετική δομή από την γαλλική, διαθέτοντας ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεύτερον, η Γερμανία θα πληρώση το μεγαλύτερο ποσοστό του ευρωπαϊκού πακέτου μέτρων και τρίτον, το Βερολίνο θέλει να αποφύγη πάση θυσία την υπερχρέωση.

Για τον κίνδυνο μεγάλης αυξήσεως του δημοσιονομικού ελλείμματος προειδοποιεί και ο αρχηγός των Συντηρητικών της Βρεταννάις Νταίηβιντ Κάμερον: «Το δημοσιονομικό μας έλλειμμα μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην χρεοκοπία», υπεστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως της Βρεταννίας. Το ποιός τελικώς ακολουθεί την καταλληλότερη στρατηγική θα αποδειχθή μετά από αρκετά χρόνια, καθώς όλα κρίνονται πάντα εκ του αποτελέσματος. Είναι όμως γεγονός ότι η απόστασις της Άγγελα Μέρκελ από τον Γκόρντον Μπράουν συνεχώς διευρύνεται, ενώ εμφανίζονται και τα πρώτα προβλήματα στις σχέσεις της με τον Νικολά Σαρκοζύ.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 11/12/2008)