200 εκατ. Δικαιώματα Ρύπων Δωρεάν για την Χρηματοδότηση Έργων Δέσμευσης του Άνθρακα

Με 200 εκατ. δικαιώματα ρύπων που θα χορηγηθούν δωρεάν θα χρηματοδοτηθούν στις χώρες – μέλη της Ε.Ε. έργα που θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα καθώς και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε και «εκπτώσεις» για τις ανατολικές χώρες ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης των βιοκλιματικών αλλαγών.
Του Σωτήρη Χιωτάκη/Energia.gr
Δευ, 15 Δεκεμβρίου 2008 - 08:33

Με 200 εκατ. δικαιώματα ρύπων που θα χορηγηθούν δωρεάν θα χρηματοδοτηθούν στις χώρες – μέλη της Ε.Ε. έργα που θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα καθώς και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε και «εκπτώσεις» για τις ανατολικές χώρες ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης των βιοκλιματικών αλλαγών.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή ότι 200 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων που κατανέμονται δωρεάν θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότησης σχεδίων που θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και σχεδίων που θα κάνουν χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτή η εξέλιξη ενδεχομένως να ανακουφίσει την ΔΕΗ, εφόσον υπάρξουν τα ανάλογα αντανακλαστικά, η οποία από το 2013 και μετά υπολογίζεται ότι θα έχει δεκαπλάσιο ετήσιο κόστος για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων σε σχέση με το τρέχον που εκτιμάται στα 150 εκατ. ευρώ περίπου.

Η περιβαλλοντική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου είχε προτείνει τα σχέδια που θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία CCS να έχουν πρόσβαση σε 500 εκατομμύρια δωρεάν δικαιώματα ρύπων. Οι ηγέτες επίσης συμφώνησαν ότι κάθε έργο δεν θα μπορεί να λάβει περισσότερο από το 15% του συνόλου των 200 εκατομμυρίων δικαιωμάτων.

Ακόμη, συμφωνήθηκε πως οι κυβερνήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έσοδα από δημοπρατούμενα δικαιώματα ανάμεσα στο 2013 και στο 2016 και μέχρι του 15% για κάθε έργο που στοχεύει στην δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας.

Επιπλέον, η …πολωνική επανάσταση ενάντια στα μέτρα που έχει δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών φαίνεται ότι έπιασε τόπο, εκτός πια κι αν δεν ψηφιστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη, καθώς ήδη υπάρχει αρκετή …γκρίνια για τις αποκλίσεις. 

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η παράταση του συστήματος full auctioning για τα δικαιώματα ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 6 χρόνια αλλά και η πριμοδότηση με πρόσθετα δικαιώματα που προέρχονται από τις ανεπτυγμένες χώρες προβλέπει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις κλιματικές αλλαγές σε σχέση με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η δωρεάν κατανομή ρύπων στις ανατολικές χώρες θα συνεχιστεί μέχρι το 2019, δηλαδή έξι χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του συστήματος full auctioning, δηλαδή της αγοράς δικαιωμάτων για κάθε εκπεμπόμενο ρύπο από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής της ανεπτυγμένης Ευρώπης.

Επιπρόσθετα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχθηκε την πρόταση της Κομισιόν περί αναδιανομής του 10% των συνολικών δικαιωμάτων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα από τις πλουσιότερες στις φτωχότερες χώρες για την περίοδο από το 2013 έως το 2020, σε σχέση με την δραστηριότητα της βαριάς βιομηχανίας. 

Και αποφάσισε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις τελευταίες, δρομολογώντας το μοίρασμα ενός επιπλέον 2% από τα συγκεκριμένα δικαιώματα σε χώρες που έχουν μειώσει ήδη από το 2005 τουλάχιστον κατά 20% τους εκπεμπόμενους ρύπους σε σχέση με το έτος αναφοράς τους ως προς το πρωτόκολλο του Κιότο.

Έτσι αυτό το πρόσθετο 2% των δικαιωμάτων ρύπων κατανέμεται κατά 29% στην Ρουμανία, κατά 27% στην Πολωνία, κατά 15% στην Βουλγαρία, κατά 7% στην Λιθουανία, κατά 6% στην Εσθονία, κατά 5% στην Ουγγαρία, κατά 4% στην Τσεχία και στην Λετονία και κατά 3% στην Σλοβακία.   

Άρα για τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα απομείνει προς διανομή το 88% των ρύπων που είχε αρχικά κατανεμηθεί για το σύνολο της βιομηχανικής δραστηριότητας η οποία, αντίθετα προς την ηλεκτροπαραγωγή, δεν θα υπαχθεί στο  σύστημα full auctioning.

H συγκεκριμένη απόκλιση ήταν απόρροια των πιέσεων χωρών με σημαντική βαριά βιομηχανική δραστηριότητα, αλλά ευνοεί και χώρες όπως η Ελλάδας στους τομείς όπως η τσιμεντοβιομηχανία, η χαλυβουργία, τα διυλιστήρια κ.α.

Ο ακριβής προσδιορισμός των κατανομών ρύπων κατά δραστηριότητα και χώρα προσδιορίζεται το 2010, μετά δηλαδή την σύνοδο της Κοπεγχάγης που είναι προσδιορισμένη για το τέλος του επόμενου έτους.