Ως ένας συμβιβασμός με τις μεγάλες βιομηχανίες και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κρίνεται, ιδίως από φωνές της Αριστεράς και του οικολογικού χώρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τους στόχους για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Ως ένας συμβιβασμός με τις μεγάλες βιομηχανίες και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κρίνεται, ιδίως από φωνές της Αριστεράς και του οικολογικού χώρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τους στόχους για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Ο στόχος της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 ως το 2020 επαναβεβαιώθηκε και σε αυτήν την Σύνοδο Κορυφής, η οποία έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Πόζναν της Πολωνίας. Με την ανησυχία για την οικονομική κρίση να είναι κυρίαρχη, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν ομόφωνα , σε μία κίνηση στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, στην χορήγηση πακέτου στήριξης ύψους 200 δις €, ποσό που ισοδυναμεί με το 1,5% του κοινοτικού ΑΕΠ. Παράλληλα, αποφασίστηκε η δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων ρύπων τουλάχιστον ως το 2020 σε τομείς όπως η τσιμεντοβιομηχανία, η χαλυβουργία και η βιομηχανία χημικών.

Ωστόσο, ο δρόμος προς την εφαρμογή ίσως αποδειχθεί δύσκολος, καθώς, εκτός από τις προαναφερθείσες αντιδράσεις στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου, του οποίου η έγκριση είναι απαραίτητη ώστε οι παραπάνω αποφάσεις να λάβουν δεσμευτική ισχύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας, ήδη κατά τις εργασίες της Διάσκεψης του Πόζναν, ζήτησε, όσον αφορά την μείωση των εκπομπών CO2, ο στόχος που θα υιοθετηθεί στην Κοπεγχάγη το 2009 να είναι το 30% με ορίζοντα το 2020.

Οι διεργασίες στο πεδίο αυτό αναμένονται εντονότατες, καθώς η Ιαπωνία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και άλλες χώρες που έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κύοτο έχουν χρονικό περιθώριο τριών μηνών περίπου για να συγκεκριμενοποιήσουν τους δικούς τους στόχους αναφορικά με τις παραπάνω περικοπές. Με την σύσταση της επιστημονικής κοινότητας, η οποία και περιελήφθη στο τελικό κείμενο του Πόζναν, να κάνει λόγο για ποσοστό-στόχο της τάξης του 25-45%, οι ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα εκφράσουν τις δικές τους θέσεις πολύ αργότερα.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία της Παρασκευής θα αποτελέσει παράδειγμα για όλες τις χώρες του πλανήτη. Ταυτόχρονα, όμως, οι 27 ηγέτες κάλεσαν την νέα επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Μπάρακ Ομπάμα, να συμμετάσχει μαζί τους στην προσπάθεια κατάρτισης ενός «διατλαντικού σχεδίου οικονομικής ανάνηψης».

Ο Συμβιβασμός

Η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες από πολλούς χαρακτηρίζεται ως γερμανική νίκη, καθώς μέσα από την δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων ρύπων, τα αναμενόμενα ετήσια κέρδη από την δημοπράτηση τέτοιων δικαιωμάτων περιορίζονται από 50 δις € σε 30 δις €. Αν και ο κ. Μπαρόζο παραδέχθηκε ότι η εν λόγω υποχώρηση ήταν προς όφελος κάποιων από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του ευρωπαϊκού χώρου, ισχυρίστηκε ότι ήταν αναγκαία για την σύναψη της συμφωνίας.

Η απειλή περικοπών εκατοντάδων θέσεων εργασίας, με την ύφεση εντός των ευρωπαϊκών τειχών, οδήγησε στην συμφωνία για την δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων ρύπων, για την οποία αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον το 90% των Ευρωπαίων κατασκευαστών. Την ίδια στιγμή, το λόμπυ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, με επικεφαλής την Πολωνία, εξέρχεται ικανοποιημένο από την συμφωνία, καθώς πέτυχε να λάβει μερίδιο από την είσπραξη των δικαιωμάτων που θα δημοπρατηθούν, ενώ ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής τους, που βασίζεται στον άνθρακα, θα εξαιρεθεί μερικώς από την καταβολή δικαιωμάτων εκπομπών για την περίοδο 2013-2020.

Η συμφωνία, τέλος, αποτελεί νίκη του Βερολίνου και για έναν άλλο λόγο: επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση στην δημοσιονομική πειθαρχία στα πλαίσια του Μάαστριχτ, με την παρέλευση των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.