Στη Μόσχα, η σαμπάνια κύλησε και πάλι άφθονη στο ετήσιο σαλόνι των εκατομμυριούχων, που πραγματοποιήθηκε από τις 27 ως τις 30 Νοεμβρίου. Η συμμετοχή έφτασε μάλιστα σε επίπεδα – ρεκόρ: 50.000 άνθρωποι ήταν παρόντες. Πίσω από τη βιτρίνα, όμως, μπορούσε να διακρίνει κανείς κάποια ανησυχία.

Στη Μόσχα, η σαμπάνια κύλησε και πάλι άφθονη στο ετήσιο σαλόνι των εκατομμυριούχων, που πραγματοποιήθηκε από τις 27 ως τις 30 Νοεμβρίου. Η συμμετοχή έφτασε μάλιστα σε επίπεδα – ρεκόρ: 50.000 άνθρωποι ήταν παρόντες. Πίσω από τη βιτρίνα, όμως, μπορούσε να διακρίνει κανείς κάποια ανησυχία.

Ο όμιλος Mercury, που αντιπροσωπεύει στη Ρωσία τα πιο ακριβά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού στον κόσμο, διαπιστώνει τους τελευταίους μήνες μια σαφή μείωση των παραγγελιών του. Φέτος πούλησε μόνο 180 Bentley, 50 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Οι 25 πιο πλούσιοι ολιγάρχες της χώρας έχουν ζημιές που υπολογίζονται στα 240 δισ. δολάρια. Ο πιο τυχερός απ' όλους είναι ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, γνωστός και ως «βασιλιάς του αλουμινίου», παλιός σύμμαχος του Πούτιν, ο οποίος έλαβε 4,5 δισ. δολάρια για να σώσει το μερίδιό του (25%) στη μεταλλευτική βιομηχανία Norilsk Nickel.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός επαναλάμβανε επί εβδομάδες ότι η Ρωσία έχει τα μέσα να αντισταθεί στην κρίση και ότι οι απώλειές της θα περιορίζονταν στο ελάχιστο. Τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδινε και ο πολιτικός του κλώνος, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ. Όπως συνέβη όμως και σε άλλες χώρες, η θύελλα είχε επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και ο πληθυσμός ένοιωσε τις συνέπειες.

Στηριγμένο στα έσοδα από τις πρώτες ύλες, οι τιμές των οποίων έχουν καταποντιστεί τον τελευταίο καιρό, το σύστημα που έστησε ο Πούτιν παρουσιάζει ρωγμές. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, που είναι και το σημαντικότερο ατού του πρωθυπουργού, βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Μια φρατζόλα ψωμί, που κόστιζε 12 ρούβλια στην αρχή του χρόνου, κοστίζει σήμερα 28 ρούβλια. Οι απλήρωτοι μισθοί συσσωρεύονται: τον περασμένο Οκτώβριο έφτασαν τα 4 δισ. ρούβλια (116 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου VTsIOM, το 48% των Ρώσων ανησυχούν για τη δουλειά τους. Εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού γραφείου εργασίας προειδοποιούσε στα τέλη Νοεμβρίου ότι έρχεται κύμα 200.000 απολύσεων. Και μαζί με όλα αυτά πέφτει συνεχώς και το ρούβλι, παρά τα 70 δισ. δολάρια που έχουν δαπανήσει μέχρι τώρα οι αρχές: από το περασμένο καλοκαίρι έχει χάσει γύρω στο 20% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο. Το φάσμα της υποτίμησης πλανάται ήδη πάνω από τη χώρα. Πολλοί οικονομολόγοι, Ρώσοι και ξένοι, θεωρούν αναπόφευκτη αυτή την εξέλιξη μέσα στο 2009. Και ο πληθυσμός, που έχει υποστεί ήδη δύο βίαιες κρίσεις το 1991 και το 1998, ανησυχεί.

Ο Πούτιν πολλαπλασιάζει τις υποσχέσεις: βοήθεια στους πιο ευάλωτους, στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, σχέδιο ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, όμως, αναγγέλλει την αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού κατά 150% μέσα στην επόμενη τριετία.

Η κρίση στη Ρωσία οξύνεται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου: από 147 δολάρια το βαρέλι που ήταν τον Ιούλιο, έχει φτάσει σήμερα τα 43 δολάρια το βαρέλι. Ο προϋπολογισμός για την τριετία 2009-2011, όμως, έχει συνταχθεί με βάση μια τιμή που κυμαίνεται από τα 88 ως τα 95 δολάρια. Τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου ακολουθεί, με καθυστέρηση, και το φυσικό αέριο. Οσο για το αλουμίνιο, του οποίου η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο, η τιμή του έχει πέσει στα 1.600 δολάρια τον τόνο, έναντι 3.370 δολαρίων που ήταν στις 10 Ιουλίου.

(Πηγή: L'Express)