Ικανοποιημένοι έφυγαν από την Πολωνία αξιωματούχοι των 190 κρατών που συμμετείχαν στη σύνοδο, καθώς συμφώνησαν σε οδικό χάρτη, χρονοδιάγραμμα αλλά και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη μιας νέας συνθήκης κατά των κλιματικών αλλαγών τον Δεκέμβριο του 2009 στην Κοπεγχάγη.

Ικανοποιημένοι έφυγαν από την Πολωνία αξιωματούχοι των 190 κρατών που συμμετείχαν στη σύνοδο, καθώς συμφώνησαν σε οδικό χάρτη, χρονοδιάγραμμα αλλά και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη μιας νέας συνθήκης κατά των κλιματικών αλλαγών τον Δεκέμβριο του 2009 στην Κοπεγχάγη. Απογοητευμένοι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων μιλούν για οδικό χάρτη που χαρακτηρίζεται από ασάφειες, μεγαλώνοντας το χάσμα των υποχρεώσεων για περικοπές των αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ των αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων χωρών.

Οι εξελίξεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν εκτιμήσεις αναλυτών που προέβλεπαν μικρή πρόοδο στο Πόζναν και χαρακτήριζαν τη σύνοδο «γέφυρα» μεταξύ της περσινής στο Μπαλί και της επόμενης, η οποία θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη μέχρι το τέλος του 2009 με στόχο την υπογραφή συμφωνίας που θα αντικαταστήσει αυτή του Κιότο.

Φιλοδοξίες... επί χάρτου

Στο Πόζναν οι απεσταλμένοι των χωρών, που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (CNUCC, 192 χώρες), καθόρισαν τα κύρια στάδια που θα ακολουθηθούν ώς την επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου. Οι βιομηχανικές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, οφείλουν να δεσμευτούν σε συγκεκριμένους στόχους και οι αναπτυσσόμενες χώρες να προβούν σε ενέργειες για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι προτάσεις τους θα πρέπει να έχουν υποβληθεί ώς τον Μάρτιο του 2009.

Περιπλοκές υπάρχουν ωστόσο στη μελλοντική υιοθέτηση μιας συμφωνίας για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου μετά την απόφαση της Ρωσίας να απόσχει, αν δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της. Αντί των στόχων της συμφωνίας ο εκπρόσωπος της Ρωσίας, που είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ με την μεγαλύτερη έκλυση CO2, δήλωσε ότι η χώρα του θα θέσει τους δικούς της «εφικτούς και ρεαλιστικούς» στόχους.

Το κονδύλι του ΟΗΕ

«Οι αναπτυγμένες χώρες, τις οποίες ιστορικά βαρύνει μεγαλύτερη ευθύνη για τις περικοπές τού CO2, και πάλι φαίνεται ότι δεν υιοθετούν σαφείς δεσμεύσεις» δήλωσε ο Τιμ Τζόουνς, επικεφαλής της οργάνωσης World Development Movement, συνοψίζοντας ουσιαστικά τις απόψεις των ακτιβιστών.

Στο Πόζναν αποφασίστηκε η διάθεση εκατομμυρίων δολαρίων στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από τις περιβαλλοντικές αλλαγές. Το Ταμείο Προσαρμογής του ΟΗΕ επιφορτίζεται με την απευθείας διανομή των κονδυλίων, τα οποία μέχρι το 2012 μπορεί να φτάσουν και τα 300 εκατ. δολλάρια το χρόνο. Πάντως εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων χωρών χαρακτήρισαν το ποσό «σταγόνα στον ωκεανό» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

(Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 15/12/2008)