Η Οικονομία δεν θα Aντέξει αν δεν Αποκατασταθεί η Ομαλότης

Το πλήγμα που έχει υποστή η ελληνική οικονομία από την πρωτοφανή αναστάτωση των τελευταίων ημερών είναι βαρύτατο. Και αν δεν αναληφθούν αμέσως πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της ομαλότητος, τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ χειρότερα. Διότι εκτός από την διεθνή κρίση, που ούτως ή άλλως πλήττει την οικονομία, εδώ πλέον δημιουργούνται συνθήκες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλείσιμο χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και να οδηγήσουν στην ανεργία τεράστιο αριθμό εργαζομένων.
Energia.gr
Τετ, 17 Δεκεμβρίου 2008 - 12:50

Το πλήγμα που έχει υποστή η ελληνική οικονομία από την πρωτοφανή αναστάτωση των τελευταίων ημερών είναι βαρύτατο. Και αν δεν αναληφθούν αμέσως πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της ομαλότητος, τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ χειρότερα. Διότι εκτός από την διεθνή κρίση, που ούτως ή άλλως πλήττει την οικονομία, εδώ πλέον δημιουργούνται συνθήκες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλείσιμο χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και να οδηγήσουν στην ανεργία τεράστιο αριθμό εργαζομένων. Οπότε η κοινωνική αναταραχή θα λάβη τελείως ανεξέλεγκτη τροπή.

Κλίμα ανασφάλειας

Η κατάστασις είναι δραματική. Και είναι απορίας άξιον πώς η Κυβέρνησις και η αξιωματική Αντιπολίτευσις δεν φαίνεται να εκτιμούν τις πραγματικές διαστάσεις της. Διότι το πρόβλημα πλέον δεν περιορίζεται στις υλικές ζημιές και τις καταστροφές που υπέστησαν καταστήματα και κτίρια της Πρωτευούσης και άλλων μεγάλων πόλεων. Εχει πληγή βάναυσα η ψυχολογία της οικονομίας. Εχει δημιουργηθή ένα γενικό κλίμα ανασφάλειας, το οποίο έχει ακινητοποιήσει σημαντικό τμήμα της οικονομίας επί δέκα ήδη ημέρες. Και πέραν της απωλείας που σημαίνει αυτό στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και την ανάπτυξη, είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνη την ύφεση. Το 2009 θα είναι ένα από τα χειρότερα έτη για την ελληνική οικονομία.

Πρέπει να φέρη κανείς παρωπίδες για να μην αντιλαμβάνεται ότι η οικονομία μας είναι αθωράκιστη από πάσης πλευράς και απόψεως. 

- Είναι αθωράκιστη ως προς τα δημόσια οικονομικά, όπου και κατά την τελευταία πενταετία συνεχίσθηκε η τακτική της υπερχρεώσεως. Το Ελληνικό Δημόσιο δανείζεται διαρκώς για να εξυπηρετήση τον προηγούμενο δανεισμό του. Και λόγω της σημερινής αβεβαιότητος και των κακών προοπτικών γιά την ελληνική οικονομία, ήδη αναγκάζεται να καταβάλη δυσβάστακτο επιτόκιο, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

- Είναι αθωράκιστη ως προς την εγχώρια παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητος ήταν ατελείς και ατελέσφορες. Η ελληνική οικονομία είναι μία από τις λίγες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που δεν παράγει παρά ελάχιστα προϊόντα και εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ξένων προϊόντων.

- Είναι αθωράκιστη ως προς την δυνατότητα εισροής αδήλων πόρων, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τον τουρισμό. Η μεγάλη βιομηχανία της Ελλάδος εθεωρείτο και είναι ο τουρισμός. Ηδη λοιπόν, το διεθνές περιβάλλον αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό. Τώρα με την εσωτερική αναστάτωση και τον αυτοδιασυρμό μας με τις απαράδεκτες εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, ερχόμαστε να αποτελειώσουμε μόνοι μας το κακό.

- Είναι αθωράκιστη η ελληνική οικονομία και από πλευράς θεσμών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία κάθε οικονομίας και κυρίως για την διενέργεια επενδύσεων. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου, δεν υπάρχει ασφάλεια των συναλλαγών, τώρα δεν υπάρχει ασφάλεια ούτε της ατομικής περιουσίας. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κράτος αξιόπιστο και δυνάμενο να εγγυηθή την εφαρμογή των νόμων.

Πολιτική ανευθυνότης

Υπό τα δεδομένα αυτά, είναι αμφίβολο αν η ελληνική οικονομία θα μπορέση να αντέξη. Η κρίσις στην οποία εισέρχεται θα είναι εντονώτατη και μακράς διαρκείας. Και τα πράγματα καθίστανται ακόμη χειρότερα από την ανευθυνότητα την οποία επιδεικνύουν απέναντι στην κατάσταση αυτή οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να προβή έστω και στην παραμικρή υποχώρηση, προκειμένου να συνδράμη στην διέξοδο από την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθή, ώστε να αποκατασταθή το ταχύτερον η ομαλότης.

Η Κυβέρνησις, που θα έπρεπε να ζητήση την συναίνεση και την σύμπραξη της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, επιμένει ότι είναι «ισχυρή». Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εκμεταλλευθή την κατάσταση διότι ορέγεται εκλογική νίκη και ενδεχομένως αυτοδυναμία. Οσο γιά τα δύο κόμματα της Αριστεράς, παρά την διαφοροποίησή τους ως προς την τακτική, αμφότερα επιζητούν την βίαιη διάλυση του συστήματος στο οποίο στηρίζεται η ελληνική οικονομία. Η κατάστασις είναι όντως τραγική. Και καθίσταται ακόμη χειρότερη από την πρωτοφανή ανευθυνότητα των πολιτικών κομμάτων.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 15/12/2008)