Ενεργειακό έλλειμμα 15 δισ. kWh ετησίως καταγράφεται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα της Bulgaria Energy Holding, την οποία «φιλοξενούν» διαδικτυακές εκδόσεις εφημερίδων. Σύμφωνα με τη Bulgaria Energy Holding, από πρόσφατες μελέτες προκύπτει ότι οι χώρες της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης «σπαταλούν» ενεργειακά αγαθά λόγω της παλαιάς και μη αποτελεσματικής υποδομής και της νοοτροπίας των καταναλωτών.

Ενεργειακό έλλειμμα 15 δισ. kWh ετησίως καταγράφεται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα της Bulgaria Energy Holding, την οποία «φιλοξενούν» διαδικτυακές εκδόσεις εφημερίδων.

Σύμφωνα με τη Bulgaria Energy Holding, από πρόσφατες μελέτες προκύπτει ότι οι χώρες της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης «σπαταλούν» ενεργειακά αγαθά λόγω της παλαιάς και μη αποτελεσματικής υποδομής και της νοοτροπίας των καταναλωτών. 'Ετσι, ο τομέας της ενέργειας χρειάζεται μεγαλύτερες επενδύσεις για να είναι αποδοτικός και περισσότερη πολιτική υποστήριξη. Η αποτελεσματικότητα του ενεργειακού τομέα είναι αναγκαία για τον περιορισμό του ενεργειακού ελλείμματος, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έρευνα.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, η πυρηνική μονάδα του Κοζλοντούι επέτρεπε στη Βουλγαρία να καλύπτει περισσότερο από το 70% του ενεργειακού ελλείμματος των γειτόνων της, αλλά πλέον, μετά τη διακοπή λειτουργίας των δύο αντιδραστήρων, λόγω της εισόδου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι σε θέση να καλύψει το έλλειμμα αυτό.

Όσον αφορά στη δυναμική της ευρύτερης περιοχής, αν και χαρακτηρίζεται τεράστια, τονίζεται, ταυτόχρονα, η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από τις κυβερνήσεις.

Οι περισσότερες χώρες της περιοχής είναι καθαροί εισαγωγείς ενέργειας, αναφέρεται στην έρευνα. Ο ενεργειακός τομέας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και περισσότερο ρυπογόνους τομείς των τοπικών οικονομιών. Οι βασικοί πόροι για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή είναι ο λιγνίτης και το νερό, ωστόσο οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική.