Την ανάπτυξη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας (ΔΕΔ-Ε), όπως και κάθε άλλο, σχετικό μηχανισμό, σκοπεύει να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με θεσμικές παρεμβάσεις, οικονομικές ενισχύσεις και σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη της.

Την ανάπτυξη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας (ΔΕΔ-Ε), όπως και κάθε άλλο, σχετικό μηχανισμό, σκοπεύει να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με θεσμικές παρεμβάσεις, οικονομικές ενισχύσεις και σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη της.

Τελικός σκοπός της είναι: α) η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, β) η διασφάλιση της ανάπτυξης του δικτύου προς υποστήριξη της υλοποίησης των στόχων της Ε.Ε. για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γ) η κατοχύρωσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της, μέσω έργων υποδομής εντός και εκτός της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθοριστική σημασία έχει το ζήτημα των πόρων. Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεσή της, ο προϋπολογισμός των ΔΕΔ-Ε, ύψους 155 εκατ. ευρώ κατά το διάστημα 2007-2013 (έναντι 148 εκατ. ευρώ το διάστημα 2000-2006) για 300 περίπου επιλέξιμα έργα έχει παραμείνει λίγο πολύ σταθερός. Αυτό περιορίζει τον αντίκτυπο του σχετικού προγράμματος.

Είναι συζητήσιμο, επισημαίνει, κατά πόσον η αγορά θα προβεί στις επενδύσεις που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των δημοσίων συμφερόντων χωρίς μια σοβαρή δημόσια παρέμβαση. Ενώ εξακολουθεί να αναζητεί τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του προγράμματος με τα υφιστάμενα μέσα, η Ε.Ε. θα πρέπει παράλληλα να αναζητήσει τρόπους αύξησης του προϋπολογισμού των ΔΕΔ-Ε

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Κομισιόν προωθεί τα ακόλουθα έργα:

  • σχέδιο διασύνδεσης της Βαλτικής: Σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, η Επιτροπή θα εντάξει αυτό το σχέδιο σε μια περιφερειακή στρατηγική για τη Βαλτική Θάλασσα, η οποία θα καλύπτει το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια (συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων μονάδων αιολικής και ενδεχομένως παλιρροϊκής ενέργειας) και την αποθήκευση.
  • ένα νέο νότιο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου: η δημιουργία ενός τέτοιου διαδρόμου κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ, εάν ληφθούν υπόψη η πιθανότατη μελλοντική ενίσχυση του ρόλου της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής στον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και η αναγκαιότητα αποτροπής της αύξησης των ήδη υψηλών κινδύνων που ενέχει η δια θαλάσσης μεταφορά πετρελαίου και ΥΦΑ.
  • υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG): Το LNG ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς μετατρέπει την αγορά φυσικού αερίου σε μια πιο ρευστή παγκόσμια αγορά σε σύγκριση με την πετρελαιαγορά. Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε επαρκή δυναμικότητα LNG, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικότητας των τερματικών σταθμών LNG και της δυναμικότητας επαναεριοποίησης επί των πλοίων, είτε άμεσα είτε μέσω άλλων κρατών-μελών.
  • ένα Μεσογειακό Ενεργειακό Δακτύλιο: Είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η διασύνδεση της Μεσογείου και της Αφρικής όσον αφορά τις ορυκτές πηγές καυσίμων αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η δημιουργία ενός Μεσογειακού Ενεργειακού Δακτυλίου θα επιτρέψει στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική να αξιοποιήσουν καλύτερα τους φυσικούς πόρους που διαθέτουν.
  • την κατά προτεραιότητα ανάπτυξη, στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, αξόνων διασύνδεσης Βορρά-Νότου για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα ιδίως με την πρωτοβουλία NETS (νέο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς) για την καθιέρωση ενός κοινού διαχειριστή συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου, τον δακτύλιο φυσικού αερίου της Ενεργειακής Κοινότητας (Energy Community Gas Ring), τις διασυνδέσεις προτεραιότητας που προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 και τον πανευρωπαϊκό πετρελαιαγωγό (Pan-European Oil Pipeline).
  • την κατάρτιση ενός κατευθυντηρίου προγράμματος ανάπτυξης ενός ενεργειακού δικτύου υπεράκτιων σταθμών στη Β. Θάλασσα με σκοπό τη διασύνδεση των εθνικών ηλεκτρικών δικτύων της Βορειοδυτικής Ευρώπης και την ενσωμάτωση των πολυάριθμων προγραμματιζόμενων έργων κατασκευής υπεράκτιων σταθμών αιολικής ενέργειας. Το δίκτυο αυτό αναμένεται να αποτελέσει, σε συνδυασμό με το Μεσογειακό Ενεργειακό Δακτύλιο και το σχέδιο διασύνδεσης της Βαλτικής, έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους ενός μελλοντικού ευρωπαϊκού υπερδικτύου.