Tη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, καθώς το χρέος της χώρας φθάνει στα 2,4 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε η Gazprom από την 1η Ιανουαρίου 2009, προκαλώντας τις έντονες ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε συνέντευξη Τύπου, κορυφαία στελέχη του ρωσικού κολοσσού υποστήριξαν ότι η Ουκρανία έχει δυνατότητα να καταβάλει μόνο τα 800 εκατ. δολάρια από το συνολικό της χρέος

Tη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, καθώς το χρέος της χώρας φθάνει στα 2,4 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε η Gazprom από την 1η Ιανουαρίου 2009, προκαλώντας τις έντονες ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε συνέντευξη Τύπου, κορυφαία στελέχη του ρωσικού κολοσσού υποστήριξαν ότι η Ουκρανία έχει δυνατότητα να καταβάλει μόνο τα 800 εκατ. δολάρια από το συνολικό της χρέος, ενώ και το Κίεβο αποδέχθηκε επίσημα ότι όντως δεν θα κατορθώσει να «βρει» κεφάλαια προκειμένου να αποπληρώσει την Gazprom έως τα τέλη του 2008.

«Εάν δεν αποπληρωθεί το χρέος ή δεν βρεθεί κάποια άλλη λύση, δεν πρόκειται να υπογράψουμε νέο συμβόλαιο με την Ουκρανία και φυσικά θα προχωρήσουμε στη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου», υποστήριξε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Gazprom, Σεργκέι Κουπριγιάνοφ.

Η Ευρώπη παρακολουθεί «στενά» τις συγκρούσεις μεταξύ Gazprom και Ουκρανίας, καθώς το 2006 η διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου προς το Κίεβο οδήγησε σε ανάλογη έλλειψη του προϊόντος και για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία.

«Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας, Aντρις Πίεμπαλγκς, ανησυχεί ιδιαίτερα με τις εξελίξεις. Αυτή η κόντρα ξεκίνησε το 2005 και συνεχίζεται κάθε χειμώνα», τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία παρέχει στην Ευρώπη το 80% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Γηραιά Ήπειρος.

«Ως προμηθευτής θα μεταφέρουμε τις ποσότητες που έχουμε «κλείσει» με τα ευρωπαϊκά κράτη έως τα σύνορα της Ουκρανίας. Κατόπιν είναι υποχρέωση της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει την τελική διανομή», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η χώρα του έχει, ήδη, καταβάλει τα 800 εκατ. δολάρια και έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στην Gazprom ακόμη 200 εκατ., σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα πάντως με κορυφαίους αναλυτές της ενεργειακής αγοράς, όπως ο Τζόναθαν Στερν, επικεφαλής του Oxford Institute of Energy Studies, η τρέχουσα κόντρα μεταξύ Gazprom και Ουκρανίας είναι «πολύ πιο επικίνδυνη από αυτήν του 2006». Αιτία το γεγονός ότι η ουκρανική οικονομία βρίσκεται σε στενωπό ύφεσης, με το νόμισμα να έχει χάσει το 15% της αξίας του –το τελευταίο διήμερο– έναντι του δολαρίου και την πολιτική σκηνή να χαρακτηρίζεται από έντονη αστάθεια.

Παράλληλα η Ουκρανία έχει λάβει δάνειο ύψους 16,5 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προκειμένου να κατορθώσει να καλύψει μέρος των αποπληρωμών σε ομόλογα που «λήγουν» αλλά και των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα.

(Από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, 19/12/2008)