Η Απειλή της Gazprom για Διακοπή της Προμήθειας Φυσικού Αερίου στην Ουκρανία Ανησυχεί την Ε.Ε.

Η Απειλή της Gazprom για Διακοπή της Προμήθειας Φυσικού Αερίου στην Ουκρανία Ανησυχεί την Ε.Ε.
energia.gr
Σαβ, 20 Δεκεμβρίου 2008 - 13:59
Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, ενώ βρίσκει χρόνο για να συζητήσει τρόπους ώστε η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, δεν φαίνεται να κάνει το ίδιο όσον αφορά την δεινή οικονομική της κατάσταση, ώστε να μπορέσει να φανεί συνεπής στην εξόφληση των ενεργειακών της λογαριασμών. Η δήλωση αυτή συνοδεύει την ανακοίνωση διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από την 1η Ιανουαρίου 2009,στην οποία προέβη η Gazprom, προκαλώντας τις έντονες ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, ενώ βρίσκει χρόνο για να συζητήσει τρόπους ώστε η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, δεν φαίνεται να κάνει το ίδιο όσον αφορά την δεινή οικονομική της κατάσταση, ώστε να μπορέσει να φανεί συνεπής στην εξόφληση των ενεργειακών της λογαριασμών.

Η δήλωση αυτή συνοδεύει την ανακοίνωση διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από την 1η Ιανουαρίου 2009,στην οποία προέβη η Gazprom, προκαλώντας τις έντονες ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκπρόσωποι της ρωσικής εταιρείας δήλωσαν ότι η εταιρεία θα προχωρήσει την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, αν η τελευταία δεν καταβάλει οφειλές άνω του 1 δις δολαρίων. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz εστάλησαν στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Ενέργειας, Aντρις Πίεμπαλγκς.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου, ο τελευταίος «ανησυχεί ιδιαίτερα με τις εξελίξεις. Αυτή η κόντρα ξεκίνησε το 2006 και συνεχίζεται κάθε χειμώνα. Σημειώνεται ότι από την Ρωσία προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Γηραιά Ήπειρος.

Σε συνέντευξη Τύπου, κορυφαία στελέχη του ρωσικού κολοσσού φυσικού υποστήριξαν ότι η Ουκρανία αν και κατέβαλε αυτή την εβδομάδα μόνο τα 800 εκατ. δολάρια από το συνολικό της χρέος, προειδοποίησε ότι δεν θα μπορέσει να προβεί σε νέες πληρωμές έως τα τέλη του 2008 – ισχυρισμό τον οποίο το Κίεβο έσπευσε να διαψεύσει, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για την διακοπή παροχής φυσικού αερίου, ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «ως προμηθευτής θα μεταφέρουμε τις ποσότητες που έχουμε «κλείσει» με τα ευρωπαϊκά κράτη έως τα σύνορα της Ουκρανίας. Κατόπιν είναι υποχρέωση της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει την τελική διανομή».

Σύμφωνα πάντως με κορυφαίους αναλυτές της ενεργειακής αγοράς, όπως ο Τζόναθαν Στερν, επικεφαλής του Oxford Institute of Energy Studies, η τρέχουσα κόντρα μεταξύ Gazprom και Ουκρανίας είναι «πολύ πιο επικίνδυνη από αυτήν του 2006». Αιτία το γεγονός ότι η ουκρανική οικονομία βρίσκεται σε στενωπό ύφεσης, με το νόμισμα να έχει χάσει το 15% της αξίας του –το τελευταίο διήμερο– έναντι του δολαρίου και την πολιτική σκηνή να χαρακτηρίζεται από έντονη αστάθεια.

Ενδεικτικό της οικονομικής της στενότητας είναι το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει λάβει δάνειο ύψους 16,5 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προκειμένου να κατορθώσει να καλύψει μέρος των αποπληρωμών σε ομόλογα που «λήγουν» αλλά και των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα.