Στην παροχή νέου πακέτου μέτρων στήριξης θα προχωρήσει μέσα στο 2009 η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ, το οποίο θα εστιάζει σε έργα υποδομής όπως σχολεία και δρόμους. Ειδικότερα, η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, θα προχωρήσει «ένα ακόμη βήμα» μέσα στον Ιανουάριο προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία της χώρας μετά την έγκριση του πρώτου πακέτου μέτρων στήριξης, πριν από δύο εβδομάδες, το οποίο, όμως, είχε χαρακτηριστεί ως ανεπαρκές.

Την ίδια στιγμή η Γαλλία εμφανίζεται έτοιμη να βοηθήσει περαιτέρω την πληγείσα οικονομία της μέσα στο νέο έτος, επιπρόσθετα στο πακέτο στήριξης ύψους 26 δισ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα.

Ειδικότερα, η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, θα προχωρήσει «ένα ακόμη βήμα» μέσα στον Ιανουάριο προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία της χώρας μετά την έγκριση του πρώτου πακέτου μέτρων στήριξης, πριν από δύο εβδομάδες, το οποίο, όμως, είχε χαρακτηριστεί ως ανεπαρκές. Σύμφωνα με άρθρο του Der Spiegel, το επόμενο πακέτο θα μπορούσε να φθάσει συνολικά στα 40 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβάνοντας, ωστόσο, τα 12 δισ. που αφορούν στο πρώτο πακέτο.

Εκτιμήσεις

Στη Γαλλία, καθώς οι εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας INSΕΕ για την πορεία της οικονομίας εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσοίωνες για τους επόμενους μήνες, η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει στη χορήγηση επιπρόσθετου πακέτου μέτρων.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το πακέτο στήριξης των 26 δισ., για τη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας και των κατασκευών, θα προσθέσει 1% στο ΑΕΠ.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 22/12/2008)