To ταχύτερο δυνατό πρέπει να επιστρέψει η Τουρκία στην πορεία ένταξης στην Ε.Ε. δηλώνει ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν και καλεί την Αγκυρα να ξεπεράσει τις εσωτερικές έριδες και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στις αρχές του νέου χρόνου.

To ταχύτερο δυνατό πρέπει να επιστρέψει η Τουρκία στην πορεία ένταξης στην Ε.Ε. δηλώνει ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν και καλεί την Αγκυρα να ξεπεράσει τις εσωτερικές έριδες και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στις αρχές του νέου χρόνου.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Ευρωπαίος επίτροπος ζητά από την Αγκυρα «να αποδείξει» ότι αντιμετωπίζει σοβαρά την ένταξή της στην Ε.Ε. και επισημαίνει ότι το 2009 θα είναι «έτος κρίσης» για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

«Μετά από ένα, δύο χρόνια εσωτερικών δυσκολιών, περιμένουμε από την Τουρκία να αλλάξει ταχύτητα και να ξεκινήσει με σοβαρότητα τις μεταρρυθμίσεις», δηλώνει ο Ρεν και χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας για την Αγκυρα να βρεθεί «ένα modus vivendi μεταξύ λαϊκού και ισλαμικού τρόπου ζωής».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εξήγησε ότι, προκειμένου να συμβαδίσει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η Αγκυρα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις από την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να εκχωρηθεί μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης, μεγαλύτερη θρησκευτική ελευθερία, αλλά και γλωσσικά δικαιώματα.

Ο Ρεν δηλώνει ότι κατανοεί ως ένα βαθμό τα διλήμματα της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και της κοινωνίας της Τουρκίας και δίνει στην Αγκυρα «προθεσμία» έως τον Μάρτιο, οπότε θα διενεργηθούν οι δημοτικές εκλογές στη χώρα, να επανέλθει στην ευρωπαϊκή πορεία της.


Συστάσεις

Ανάλογες συστάσεις είχε «καταθέσει» στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα η Ομάδα Διεθνούς Κρίσης (Interna tional Crisis Group ή ΙCG), η «δεξαμενή σκέψης» που με έκθεσή της επισήμανε την ανάγκη ταχείας επιστροφής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πορεία.

Στην έκθεση, με τίτλο «Τουρκία και Ευρώπη: Η αποφασιστική χρονιά που έρχεται», η ΙCG επισημαίνει με έμφαση ότι τα αποτελέσματα της «χαλάρωσης» της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αγκυρας είναι ήδη εμφανή: Κακή απόδοση στις μεταρρυθμίσεις, νέα ένταση μεταξύ Τούρκων και Κούρδων και πόλωση στην πολιτική ζωή.

Η ΙCG επισημαίνει την υποχρέωση της Τουρκίας «να υποστηρίξει πλήρως τον διάλογο για τη διευθέτηση του Κυπριακού, αλλά και να σταματήσει τις απόπειρες εντοπισμού πετρελαίου σε ύδατα που Ελλάδα και Κύπρος θεωρούν χωρικά» και συστήνει στην Αγκυρα να αναθεωρήσει ταχέως τη στάση της και να επαναφέρει την ευρωπαϊκή προοπτική στο επίκεντρο της πολιτικής της. Συγκεκριμένα προτείνει:

Την άμεση έγκριση του πακέτου ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Την παροχή πλήρους υποστήριξης στον διάλογο για τη διευθέτηση του Κυπριακού και την αποφυγή... για έρευνες πετρελαίου σε ύδατα που Ελλάδα και Κύπρος θεωρούν δικά τους.

Την προώθηση οικονομικής ανάπτυξης στις κουρδικές περιοχές και την παροχή ευρύτερων πολιτιστικών και γλωσσικών δικαιωμάτων.

Την παροχή ελευθεριών και ίσων δικαιωμάτων στα μέλη όλων των θρησκειών.

Την ενθάρρυνση εθνικού διαλόγου για την υιοθέτηση ενός νέου, λιγότερου απολυταρχικού, Συντάγματος, αλλά και για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 22/12/2008)