Το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής αιθανόλης στη Βρετανία αναμένεται να είναι έτοιμο στα μέσα του 2009, χρησιμοποιώντας ποσότητα μεγαλύτερη από ένα εκατ. τόνους σίτου ετησίως. «Βασικός μας στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς», τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αλγουιν Χιουτζ, διευθύνων σύμβουλος της Εnsus.

Το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής αιθανόλης στη Βρετανία αναμένεται να είναι έτοιμο στα μέσα του 2009, χρησιμοποιώντας ποσότητα μεγαλύτερη από ένα εκατ. τόνους σίτου ετησίως. «Βασικός μας στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς», τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αλγουιν Χιουτζ, διευθύνων σύμβουλος της Εnsus. «Οι εργασίες κατασκευής σημειώνουν ικανοποιητική πρόοδο», συμπληρώνει ο κ. Χιουτζ.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στην περιοχή του Γουίλτον, στη Βορειανατολική Αγγλία και αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη μονάδα βιοκαυσίμων της Ευρώπης, με παραγωγή περίπου 400 με 450 εκατ. λίτρων αιθανόλης ετησίως, όπως και 350.000 τόνους ζωοτροφών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σχετική πρόταση για τη μείωση της εκπομπής καυσαερίων που προκαλούν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, με το να θέσει ως όρο ότι μέχρι το 2020 το 10% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στον τομέα μεταφορών θα προέρχονται από βιοκαύσιμα, έναν όρο που αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη βιομηχανία βιοκαυσίμων.

«Οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2020 παρέχουν ένα σταθερό πλαίσιο για επενδύσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία», προσθέτει ο κ. Χιουτζ.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 22/12/2008)