Ενεργειακό έλλειμμα 15 δισεκατομμυρίων kWh ετησίως καταγράφεται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα της Bulgaria Energy Holding. Ειδικότερα, από πρόσφατες μελέτες προκύπτει ότι οι χώρες της περιοχής «σπαταλούν» ενεργειακά αγαθά, λόγω της παλαιάς και μη αποτελεσματικής υποδομής και της νοοτροπίας των καταναλωτών.

Ενεργειακό έλλειμμα 15 δισεκατομμυρίων kWh ετησίως καταγράφεται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα της Bulgaria Energy Holding. Ειδικότερα, από πρόσφατες μελέτες προκύπτει ότι οι χώρες της περιοχής «σπαταλούν» ενεργειακά αγαθά, λόγω της παλαιάς και μη αποτελεσματικής υποδομής και της νοοτροπίας των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, ο τομέας της ενέργειας χρειάζεται μεγαλύτερες επενδύσεις για να είναι αποδοτικός και περισσότερη πολιτική υποστήριξη.

Η αποτελεσματικότητα του ενεργειακού τομέα είναι αναγκαία για τον περιορισμό του ενεργειακού ελλείμματος, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έρευνα. Για τη Βουλγαρία, σημειώνεται ότι η πυρηνική μονάδα του Κοζλοντούι επέτρεπε στη χώρα να καλύπτει περισσότερο από 70% του ενεργειακού ελλείμματος των γειτόνων της, αλλά πλέον, μετά τη διακοπή λειτουργίας των δύο αντιδραστήρων, λόγω της εισόδου της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν είναι σε θέση να καλύψει το έλλειμμα αυτό.

Οσο για τη δυναμική της ευρύτερης περιοχής, αν και χαρακτηρίζεται τεράστια, τονίζεται ταυτόχρονα η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από τις κυβερνήσεις. Οι περισσότερες χώρες της περιοχής είναι καθαροί εισαγωγείς ενέργειας. Ο ενεργειακός τομέας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και περισσότερο ρυπογόνους τομείς των τοπικών οικονομιών. Οι βασικοί πόροι για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή είναι ο λιγνίτης και το νερό. Οι χώρες μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Στο μεταξύ, η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ θα διασυνδεθούν ενεργειακά με γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού φορτίου 400 Kilovolt. Πρόκειται για την πρώτη γραμμή διασύνδεσης στα 400 Kilovolt, των δύο ηλεκτρικών δικτύων Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ. Η εγκατάσταση της γραμμής έγινε στο πλαίσιο ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών και χρηματοδοτήθηκε από τις εταιρείες MEPSO (ΠΓΔΜ), αλλά και την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (NEK).

Το οικονομικό κόστος εγκατάστασης της αναφερόμενης γραμμής έφτασε στα 19 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό της μήκος είναι στα 150 χλμ. Από αυτά, τα 70 χλμ. βρίσκονται εντός της ΠΓΔΜ. Η ΝΕΚ έχει αναλάβει την υποχρέωση εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΠΓΔΜ, μέχρι το οικονομικό ύψος των 9,5 εκατ. ευρώ, τα οποία και επένδυσε η MEPSO.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 22/12/2008)