Βαθιά αναστάτωση και «εκ βάθρων» αλλαγές στην οικονομική και πολιτική ζωή της Ρωσίας επιφέρει η χρηματοπιστωτική κρίση των ΗΠΑ και η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας με αβέβαιες προεκτάσεις και απρόβλεπτες -προς το παρόν- συνέπειες στη ρωσική κοινωνία της μετασοβιετικής εποχής.

Βαθιά αναστάτωση και «εκ βάθρων» αλλαγές στην οικονομική και πολιτική ζωή της Ρωσίας επιφέρει η χρηματοπιστωτική κρίση των ΗΠΑ και η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας με αβέβαιες προεκτάσεις και απρόβλεπτες -προς το παρόν- συνέπειες στη ρωσική κοινωνία της μετασοβιετικής εποχής. Το εμφανέστερο των θυμάτων είναι η πανίσχυρη και κραταιά τάξη των επιχειρηματιών, γνωστότερη ως «ολιγάρχες», οι οποίοι λόγω πιστωτικής στενότητας, στρέφονται τώρα στο κράτος, ζητώντας δάνεια, συμπαράσταση και αρωγή. Απαιτούν από τη ρωσική κυβέρνηση δάνεια 78 δισ. δολαρίων για να ξεπεράσουν πιστωτικές δυσκολίες, γεγονός το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν να εντείνει τον έλεγχό του στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας.

Περισσότεροι από 100 επιχειρηματικούς ηγέτες προσπαθούν να αποσπάσουν την έγκριση του πρωθυπουργού Πούτιν και του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθώς τα χρέη στο εξωτερικό είναι πλέον των 110 δισ. δολαρίων και θα πρέπει να εξοφληθούν τον ερχόμενο χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών τους έχει συναφθεί με τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα. Ως εγγύηση για την απολαβή δανείων και κρατικής στήριξης, οι «ολιγάρχες» προσφέρουν μέρος των κεφαλαίων τους σε μετοχές, αφού δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν δυσκολίες και εμπόδια τα οποία προήλθαν από την πτώση της τιμής των πρώτων υλών, της τιμής του πετρελαίου και τη διολίσθηση της ισοτιμίας του ρουβλίου, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη από το 1998.

Ηδη ο πρωθυπουργός Πούτιν έχει υποσχεθεί βοήθεια στους γνωστούς «ολιγάρχες» Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Ολεγκ Ντεριπάσκα, ενώ αναμένεται να αποφασίσει και για τους Ντμίτρι Πουμπιάνσκι, της επιχείρησης κατασκευής σωλήνων για πετρελαιαγωγούς TMK. Επίσης, εκκρεμεί η απόφασή του και για τους επιχειρηματίες Aλεξέι Μοντάσοφ, που ηγείται της Severstal και του Βλαντιμίρ Γεφτουσένκο της Sistema. Ο Ολεγκ Ντεριπάσκα, προσπαθεί πάντως να βρει επενδυτές ώστε να μπορέσει να ξεπληρώσει χρέη της Rusal, η οποία είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο. Ο Ντεριπάσκα είναι σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, σύμφωνα με το τεύχος του περιοδικού Forbes, του περασμένου Aπριλίου. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό ο κ. Ντεριπάσκα είχε δηλώσει ότι χρειάζεται επενδυτή για να τον βοηθήσει να ξεπληρώσει χρέη 14 δισ. δολαρίων.

Εν τω μεταξύ έως τα τέλη του χρόνου η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, αναμένεται να προβεί σε υποτίμηση του ρουβλίου από 1% μέχρι και 2%. Χθες η ισοτιμία του ρουβλίου μειώθηκε στο πιο χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου, κατά τα τρία τελευταία χρόνια. Η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στα 28,4567 ρούβλια ανά δολάριο.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/12/2008)