Για κίνδυνο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου εκ νέου στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, όπως τον χειμώνα του 2006, προειδοποίησε η ρωσική κυβέρνηση εξαιτίας της διαμάχης της με την Ουκρανία για τις οφειλές της στην κρατική επιχείρηση ενέργειας Gazprom.

Για κίνδυνο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου εκ νέου στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, όπως τον χειμώνα του 2006, προειδοποίησε η ρωσική κυβέρνηση εξαιτίας της διαμάχης της με την Ουκρανία για τις οφειλές της στην κρατική επιχείρηση ενέργειας Gazprom.

Η Ουκρανία, από το έδαφος της οποίας περνά ο αγωγός μέσω του οποίου διακινείται το περίπου 80% των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οφείλει περί τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια στη Μόσχα, η οποία προειδοποίησε ότι αν το χρέος δεν εξοφληθεί έως το τέλος του έτους είναι διατεθειμένη να κλείσει τις στρόφιγγες παροχής στη χώρα από τον Ιανουάριο.

Σταθερότητα

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η στάση της ουκρανικής πλευράς και ορισμένες ενέργειες, που συνδέονται με τη διέλευση του φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε διατάραξη της σταθερότητας της τροφοδοσίας της Ευρώπης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και πρόεδρος της Gazprom Βίκτορ Ζουμπκόφ.

Ο Ζουμπκόφ πρόσθεσε ότι η Gazprom είχε διατυπώσει την πρόταση προς το Κίεβο να αντισταθμιστεί το χρέος του με τα τέλη διέλευσης για τον επόμενο χρόνο, πρόταση για την οποία η ουκρανική πλευρά δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Ο κίνδυνος ενεργειακής κρίσης μέσα στο καταχείμωνο είναι μεγάλος για τις ευρωπαϊκές χώρες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε ότι έστειλε επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών τις οποίες προειδοποιεί για τα πιθανά προβλήματα στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Ωστόσο, συνεργάτης του προέδρου της Ουκρανίας διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να εγγυηθεί την τροφοδοσία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2009.

Ο νέος κίνδυνος για την τροφοδοσία φυσικού αερίου στην Ουκρανία παρουσιάστηκε τη στιγμή που κορυφώνεται η πολιτική κρίση στη χώρα.

Παρά την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας κοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ του κόμματος του φιλοδυτικού προέδρου Βίκτορ Γιούστσενκο, του κόμματος της άλλοτε «πορτοκαλί» συμμάχου του, πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, και του μικρού ανεξάρτητου κόμματος του προέδρου του Κοινοβουλίου Βολοντιμίρ Λιτβίν, την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανή πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση του Γιούστσενκο, κατηγορώντας τον ότι βάζει τα προσωπικά συμφέροντά του πάνω από εκείνα της χώρας.

Επιδείνωση

Αναλυτές εκτιμούν ότι μια νέα κρίση για το φυσικό αέριο θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη θέση του Ουκρανού προέδρου. Επίσης, όπως παρατήρησε και ο Ζούμπκοφ, «η βραδύτητα στην επίλυση του προβλήματος περιπλέκει τα πράγματα δεδομένης της απόφασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να δανείσει την Ουκρανία με 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια» ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Μια εμπλοκή και σε αυτό το επίπεδο θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για τον Γιούστσενκο.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 23/12/2008)