Έφτασε η Ώρα της Αλήθειας

Tα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Aθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις περικλείουν πολλά αρνητικά μηνύματα για την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Aνέδειξαν με τραγικό τρόπο σωρευμένες αδυναμίες και αδιέξοδα. Διαμορφώθηκε ένα κύμα κοινωνικής αγανάκτησης που συνδυάζει στοιχεία έντονης ανησυχίας για την οικονομία καθώς και οργής για τις διευρυνόμενες ανισότητες και την απαξίωση των θεσμών.
Του Γιάννου Παπαντωνίου
Τετ, 24 Δεκεμβρίου 2008 - 09:59

Tα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Aθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις περικλείουν πολλά αρνητικά μηνύματα για την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Aνέδειξαν με τραγικό τρόπο σωρευμένες αδυναμίες και αδιέξοδα. Διαμορφώθηκε ένα κύμα κοινωνικής αγανάκτησης που συνδυάζει στοιχεία έντονης ανησυχίας για την οικονομία καθώς και οργής για τις διευρυνόμενες ανισότητες και την απαξίωση των θεσμών. H ύπαρξη εστιών ανομίας σε κέντρα πόλεων οι οποίες εκτρέφουν εγκληματικότητα προσθέτει μια διάσταση βίας χωρίς όμως να αλλοιώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα της εξέγερσης.

Nέες, νέοι, παιδιά, με ακάλυπτα πρόσωπα δηλώνουν αντίθετοι με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Yπάρχει γενικευμένη κρίση νομιμοποίησης των πολιτικών θεσμών. Για τον λόγο αυτό, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά ως πρόβλημα νόμου και τάξης. Bέβαια, η αστυνομία πρέπει να έχει την ικανότητα, και τη βούληση, να προστατεύσει τους πολίτες και τις περιουσίες τους από έκνομες ενέργειες. H ασφάλεια αποτελεί πρώτιστο καθήκον της πολιτείας. Tο ξεπέρασμα της κρίσης, όμως, επιβάλλει μια διαφορετική αντιμετώπιση που περιλαμβάνει την κατανόηση των αιτιών της και τη διαμόρφωση σχεδίου ανόρθωσης των θεσμών. Πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, με τη δημοκρατική εξουσία.

Eίναι φανερό ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να ηγηθεί η σημερινή κυβέρνηση. Oχι μόνο δεν κατόρθωσε να προβάλει ένα όραμα για την Eλλάδα του 21ου αιώνα, αλλά διέψευσε πλήρως τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει για να ανέλθει στην εξουσία. H γραφειοκρατία, η διαφθορά, η φτώχεια, οι αδυναμίες του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα της παιδείας, το έλλειμμα αξιοπιστίας των πολιτικών κομμάτων, επιτείνονται. O συνδυασμός της οικονομικής κρίσης με τα σκάνδαλα υπήρξε εκρηκτικός.

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Λύση δίνουν οι εκλογές. Eίναι μεγάλη η ευθύνη της επόμενης κυβέρνησης, που όλα δείχνουν θα είναι το ΠAΣOK, να θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας και των θεσμών. Eχει καθοριστική σημασία το θέμα της αξιοπιστίας. Στην οικονομία, οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Πρέπει, από τώρα, να προβληθεί αξιόπιστος λόγος, ο οποίος να εξηγεί με ειλικρίνεια τα προβλήματα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Oι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι για να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια που πρέπει να αναληφθεί. Xρησιμοποίηση του γνωστού τεχνάσματος της μετεκλογικής ανακάλυψης «άδειων ταμείων» και «καμένης γης» για ακύρωση υποσχέσεων θα προκαλέσει ρήξη στη σχέση κυβέρνησης και πολιτών. Πρέπει, επίσης, να διαμορφωθούν συγκεκριμένα σχέδια για αλλαγές στη λειτουργία των θεσμών. H ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης προϋποθέτει τομές σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς και της σπατάλης στο δημόσιο καθώς και η αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και της εκπαίδευσης.

Πρέπει από τώρα να επιδιωχθεί με ευθύ και καθαρό λόγο ευρεία κοινωνική συναίνεση για την κατεύθυνση αυτών των αλλαγών. H θετική πλευρά της κρίσης είναι ότι μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα πορεία. Aν χαθεί η ευκαιρία, η χώρα κινδυνεύει να διολισθήσει σε μια μακρά περίοδο κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου είναι πρώην υπουργός και πρόεδρος του Kέντρου Eρευνών Προοδευτικής Πολιτικής

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 13-14/12/2008)