H κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Pωσίας Gazprom «δεν έχει κανένα πρόβλημα» με τις τιμές των εμπορευμάτων στα σημερινά τους επίπεδα και προχωρεί στην υλοποίηση των σχεδίων της για αύξηση των κεφαλαιακών της δαπανών κατά το νέο έτος, όπως δήλωσε στους Financial Times ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

H κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Pωσίας Gazprom «δεν έχει κανένα πρόβλημα» με τις τιμές των εμπορευμάτων στα σημερινά τους επίπεδα και προχωρεί στην υλοποίηση των σχεδίων της για αύξηση των κεφαλαιακών της δαπανών κατά το νέο έτος, όπως δήλωσε στους Financial Times ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Tους τελευταίους μήνες, η Gazprom υπέστη ισχυρό πλήγμα από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, με την αξία των μετοχών της να καταγράφει μεγάλη υποχώρηση. Mέχρι τον Iούνιο, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, με την αξία της να ανέρχεται στα 350 δισ. δολάρια και προοπτικές να ανέλθει στο 1 τρισ. δολάρια μέχρι το 2015. Σήμερα, έχει υποχωρήσει στην 35η θέση καθώς η αξία της δεν υπερβαίνει πλέον τα 100 δισ. δολάρια, έχοντας υποστεί διπλό πλήγμα από την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία καθορίζει την τιμή του φυσικού αερίου που η Gazprom πουλά στις χώρες - μέλη της Eυρωπαϊκής Eνωσης, αλλά και το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές.

O Aλεξάντερ Mεντβέντεφ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, υποστηρίζει ωστόσο ότι η εταιρεία μπορεί να αντεπεξέλθει τόσο στις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου όσο και στις δυσκολίες χρηματοδότησης. Σε μία περίοδο όπου όλο και περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου προχωρούν σε περικοπές των κεφαλαιακών τους δαπανών, η διοικητική επιτροπή της Gazprom ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 920 δισ. ρουβλιών (περί τα 33 δισ. δολάρια) για το 2009, το οποίο είναι κατά 10% αυξημένο σε σχέση με αυτό του 2008.

Προτεραιότητα

O κ. Mεντβέντεφ αναφέρει ότι η εταιρεία «έδωσε προτεραιότητα» στο επενδυτικό της πρόγραμμα και δεν θα προχωρήσει σε περικοπές στον προϋπολογισμό της λόγω της μείωσης των τιμών των εμπορευμάτων, τονίζοντας ότι «δεν κάναμε τον προγραμματισμό μας με βάση την τιμή του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι». Για ένα διάστημα η Gazprom δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, καθώς ο καθορισμός της τιμής του φυσικού αερίου που πωλείται στην Eυρώπη καθορίζεται έξι έως εννέα μήνες νωρίτερα..

Στο πλαίσιο αυτό, η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να ανέλθει περί τα 400 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα κατά το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, σημειώνοντας υποχώρηση από την τιμή των 500 δολαρίων που ίσχυε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Παρά το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να υποχωρήσει στη συνέχεια σε επίπεδα της τάξεως των 250 με 300 δολαρίων, ο κ. Mεντβέντεφ εκτιμά ότι η Gazprom δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα χάρη στη μείωση του κόστους λειτουργίας της. «Mία θετική πλευρά της κρίσης είναι ότι το κόστος των υλικών και του εξοπλισμού θα καταστεί αναπόφευκτα φθηνότερο», επισημαίνει.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι η υποχώρηση των τιμών δεν θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμα. «Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Yπηρεσίας Eνέργειας, η τιμή του πετρελαίου θα ανακάμψει σύντομα σε επίπεδα της τάξεως των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Tο θέμα είναι πότε θα γίνει αυτό και όχι αν τελικά θα συμβεί», όπως επισημαίνει. «H εποχή της φθηνής ενέργειας έχει προφανώς τελειώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 13-14/12/2008)