Το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom ανανέωσε τις απειλές του για τη διακοπή της παροχής αερίου στην Ουκρανία εάν η χώρα δεν εξοφλήσει τις οφειλές της μέσα στον Δεκέμβριο. Ο διευθύνων σύμβουλος της γιγαντιαίας εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, ανέφερε σε τηεοπτική του εμφάνιση ότι η «Gazprom δεν θα έχει κανέναν λόγο να συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ουκρανία» εάν το χρέος ύψους 2 δισ. δολαρίων δεν αποπληρωθεί έως αύριο, 31 Δεκεμβρίου.

Το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom ανανέωσε τις απειλές του για τη διακοπή της παροχής αερίου στην Ουκρανία εάν η χώρα δεν εξοφλήσει τις οφειλές της μέσα στον Δεκέμβριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γιγαντιαίας εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, ανέφερε σε τηεοπτική του εμφάνιση ότι η «Gazprom δεν θα έχει κανέναν λόγο να συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ουκρανία» εάν το χρέος ύψους 2 δισ. δολαρίων δεν αποπληρωθεί έως αύριο, 31 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια εν μέσω οικονομικής κρίσης και πολιτικής αναταραχής.

Η Gazprom έχει και στο παρελθόν κλείσει τις στρόφιγγες προς την Ουκρανία, τον Ιανουάριο του 2006, λόγω διαμάχης για τις τιμές. Η διακοπή εκείνη είχε προκαλέσει μείωση των ευρωπαϊκών προμηθειών και παράλληλα είχε εγείρει ανησυχίες ως προς την αξιοπιστία της Ρωσίας ως ενεργειακή πηγή.

Σύμφωνα με τον Μίλερ, η Ουκρανία μελετάει μια συμφωνία με βάση την οποία θα καταβάλλει 418 δολάρια για 1000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, την ίδια τιμή περίπου που πληρώνουν και οι Ευρωπαίοι.

Άνοδος κερδών 83%

Τα καθαρά κέρδη της Gazprom για το πρώτο εξάμηνο του 2008 παρουσίασαν θεαματική άνοδο κατά 83%, έχοντας ενισχυθεί από το προϊόν της πώλησης του μεριδίου που κατείχε στην τράπεζα Gazprombank.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 573,75 δισ. ρούβλια (13,8 δισ. ευρώ), ενώ οι πωλήσεις της παρουσίασαν αύξηση κατά 52,4%.

Εκτιμάται ότι η Gazprom ελέγχει περίπου το ένα τέταρτο (25%) των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου

(www.kathimerini.gr. 30/12/2008)