Η οικονομική κρίση όχι μόνο δεν έχει «φρενάρει» τις αιτήσεις των νοικοκυριών να συνδεθούν με το δίκτυο του φυσικού αερίου αλλά, αντίθετα, τις έχει αυξήσει κατακόρυφα. Το σταθερά χαμηλότερό του κόστος κατά 20% έναντι του πετρελαίου θέρμανσης είχε ως αποτέλεσμα τα συμβόλαια που συνήψαν φέτος με την ΕΠΑ Αττικής οι οικιακοί καταναλωτές να αυξηθούν πάνω από 30% έναντι των αντίστοιχων του 2007.

Η οικονομική κρίση όχι μόνο δεν έχει «φρενάρει» τις αιτήσεις των νοικοκυριών να συνδεθούν με το δίκτυο του φυσικού αερίου αλλά, αντίθετα, τις έχει αυξήσει κατακόρυφα.

Το σταθερά χαμηλότερό του κόστος κατά 20% έναντι του πετρελαίου θέρμανσης είχε ως αποτέλεσμα τα συμβόλαια που συνήψαν φέτος με την ΕΠΑ Αττικής οι οικιακοί καταναλωτές να αυξηθούν πάνω από 30% έναντι των αντίστοιχων του 2007.

Παρ΄ ότι στο σύνολο των καταναλωτών του Νομού Αττικής ο αριθμός παραμένει μικρός, εντούτοις ώς το τέλος του 2008 τα νοικοκυριά και οι μικροί έμποροι που έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής εκτιμάται ότι θα ξεπερνούν τους 170.000 σε περισσότερους από 40 δήμους του Λεκανοπεδίου. Αριθμός μάλιστα που ενδεχομένως να αυξηθεί όταν στα μέσα Ιανουαρίου θα συγκεντρωθούν τα οριστικά στοιχεία για τις νέες συνδέσεις του 2008. Και αυτό καθώς το τελευταίο διάστημα πολλοί ήταν εκείνοι οι καταναλωτές που έσπευσαν να επωφεληθούν της προσφοράς της ΕΠΑ για μείωση κατά 50% των τελών σύνδεσης (από 630 σε 315 ευρώ) για όσους υπογράψουν σύμβαση με την εταιρεία μέχρι το τέλος του έτους.

Εκείνο που παρουσιάζει, ωστόσο, κάμψη είναι η κατανάλωση φυσικού αερίου. Η κακή ψυχολογία λόγω της κρίσης έχει ήδη ως συνέπεια αρκετοί καταναλωτές να περιορίζουν τις δαπάνες για ενέργεια σε σχέση με πέρυσι. Πολλά νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο ανάβουν λιγότερο απ΄ ό,τι πέρυσι τα καλοριφέρ τους, γεγονός που φυσικά ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ μείωση της κατανάλωσης καταγράφεται και όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα.

65% πάνω η ζήτηση για νέες συνδέσεις

Αντίθετα με την κατανάλωση φυσικού αερίου που μειώνεται λόγω της κρίσης, οι νέες συνδέσεις με το δίκτυο αυξάνονται. Ενδεικτικό είναι ότι η ζήτηση για νέες συνδέσεις, δηλαδή τα τηλεφωνήματα ή οι αιτήσεις σύνδεσης που δέχθηκε φέτος η ΕΠΑ Αττικής, παρουσίασαν αύξηση κατά 65% έναντι του 2007. Ειδικότερα φέτος, ενδιαφέρον να συνδεθούν με την ΕΠΑ Αττικής εξέφρασαν περίπου 18.650 καταναλωτές έναντι 11.400 πέρυσι, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια. Το δίκτυο της ΕΠΑ στην Αττική έχει φτάσει πλέον τα 2.700 χιλιόμετρα έναντι περίπου 2.000 χιλιομέτρων στα τέλη του 2006, ενώ για το 2009 προγραμματίζεται η κατασκευή 500 επιπλέον χιλιομέτρων. Όσο για τις εκκρεμείς συνδέσεις, δηλαδή τους καταναλωτές που έχουν υπογράψει με την ΕΠΑ συμβόλαιο αλλά ακόμη δεν έχουν συνδεθεί, πηγές από την εταιρεία ανέφεραν ότι ο αριθμός τους έχει περιορισθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, αφού οι πολύμηνες καθυστερήσεις του 2005 και 2006 έχουν ξεπεραστεί και η κατασκευή των δικτύων «τρέχει» με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε όσες περιοχές υπάρχει εγκατεστημένο δίκτυο, από την ημέρα που ένα νοικοκυριό θα υποβάλει αίτηση στην ΕΠΑ μέχρι να συνδεθεί δεν περνούν πάνω από 2 μήνες- μαζί με την αυτοψία στην εσωτερική εγκατάσταση, την πιστοποίηση του καυστήρα και άλλα θέματα ασφαλείας που πρέπει να ελεγχθούν.

Χαμηλότερο κόστος

Αν αφαιρέσει κανείς ποσοστό 20% από την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (0,48 ευρώ/ λίτρο) και κάνει τις αναγκαίες μετατροπές, προκύπτει ότι το φυσικό αέριο σήμερα κοστίζει 0,38 ευρώ/ λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι αν μια οικογένεια που διαμένει σε σπίτι 100 τ.μ. πληρώνει για πετρέλαιο θέρμανσης για παράδειγμα 200 ευρώ τον μήνα, τότε αν είχε εγκατάσταση φυσικού αερίου θα πλήρωνε για την ίδια ποσότητα καυσίμου ένα ποσό της τάξης των 160 ευρώ. Όσο για το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης, αυτό δεν υπερβαίνει σήμερα για μια μέση πολυκατοικία 10-12 διαμερισμάτων τα 2.800-3.000 ευρώ- χωρίς τον ΦΠΑ.


ΝΕΑ ΒΟΥΤΙΑ σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου που υποχώρησαν 1,2 δολάρια και διαμορφώθηκαν στα 38 δολάρια το βαρέλι. Η νέα υποχώρηση του μαύρου χρυσού αποδίδεται στις ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αλλά και για νέα μείωση στις τιμές των κατοικιών. Οι δείκτες των τιμών κατοικιών σε 10 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ παρουσίασαν τον Οκτώβριο πτώση 19% σε ετήσια βάση. Προχθές η τιμή του αργού είχε πραγματοποιήσει ράλι 6% στα 42 δολάρια το βαρέλι λόγω ανησυχιών για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, όπου παράγεται το ένα τρίτο του μαύρου χρυσού που διακινείται σε όλο τον κόσμο.

Το κόστος της εγκατάστασης για φυσικό αέριο σε μια πολυκατοικία και τα τέλη σύνδεσης

(από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 31/12/2008)